GRATIS DOMÄN!

Hej mensiga läsare! :D

Är du grymt trött på att din blogg adress innehåller skit som (din blogg).blogg.se? Det är dags att fixa sig en helt egen domän va? JA! Jag vet en hemsida där du lätt och enkelt kan samla ihop ett par poäng snabbt och enkelt. Så att du kan få precis vilken domän du än vill ha! :) Nämde jag att det var gratis? Registrera er då fö fan!!!!

EN FET LÄNK TILL REGISTRERINGEN!!!!!


Riktig mensblogg!

Vill ni se en riktig mensblogg ska ni kolla in mens.bloggplatsen.se! Fast ni kan ju även kolla in denna blogg! Fråga om det är något.

MENSFRÅGA

Hej , om man har mens och ska bada i en sjö,
Måste man använda tampong då , eller kan man hoppa över det helt?
Och bada som om man inte skulle haft mensen.
Skulle vara tacksam för svar :)

 

- Du kan både bada med tampong eller utan men badar du utan skydd som kommer det rinna en massa mens precis då du klivit upp och hunnit blivit torr. Därför rekomderar jag dig att använda skydd. Men hardubaralite mens så gör det inte så mycket att du inte använder skydd. 


FRÅGA OM P-PILLER

jag har en fråga, jag tar mitt piller klockan 22 varje dag och torsdags gjorde jag det, och sen i igår(fredag) hade jag sex med min pojkvän typ vid 19-20 tiden... men sen på kvällen glömde jag ta piller och tog det inte fören idag vid 12 tiden.. detta är första gången jag har glömt.. men kan jag vara gravid eller skyddar den tills klockan 22 :O svara gärna !

 

- Det är svårt det där med p-piller, att man måste hålla koll på tid osv. Men strular man till det ordentligt alltså att man glömmer sitt p-piller 3 gånger i veckan eller att man skiter i det så borde man hålla sig ifrån sex ett par dagar. Man vet aldrig säkert. Men i just ditt fall är det ingen fara! Sedan är det ju inte någon exakt tid punkt man behöver ta det utan man håller sig mellan 3 timmar alltså tar man sitt p-piller kl 9 varje dag går det också bra att ta det kl 8 eller 10. Kom ihåg de.


OB TIPS

Tidigar har jag fått en komentar om att OBs tamponger läcker, vilket jag håller med om. Vare sig den är halvfull, full eller helt ny så kan det droppa lite blod längst tråden och bilda en fläck. Jätteirriterand. Men det läsaren komenterade om var att deras vanliga tamponger, eller vad ska man kalla dom?

OB pro comfort - LÄCKER

OB - LÄCKER EJ

Det blev bäst förklarat så. Jag måste hålla med. Med OB tampongerna så läker det inte  i första taget men de är helt klart lite svårare att föra in än OB pro comfort. Så man får bestämma lite själv där. Vill man att de ska läka men ha det lätt att föra in eller ha det klurigare att för in men att det inte läker något.

Det går att lösa!

Jag använder OB pro comfort och trivs jättebra med dom tampongerna. Därför så väljer jag att använda trosskydd till så jag slipper tvätta trosorna och ha ansvar utifrån de. Nu menar jag inte att jag låter trosorna bli använda igen utan att ha blivit tvättade. Men så fort man fått en mensfläk på ska man blöta trosorna eller vad det nu är för att det inte ska bli överdrivet svårt att få bort.

Så OB pro comfort tamponger med trossydd är min lösning.


MENSEN

Enligt min menscykel så ska jag ha fått min mens idag men hittils har inget hänt så det återstår att se, kommer den imorgon? ;)

Här kommer ett långt inlägg om vad fan mens är!

Grunden: Mens är blod. Blodet kommer ifrån underlivet. Fåglar lägger ägg så dem har ingen mens, men vi människor lägger inte ägg (utanför kroppen) så vi får mens. Under en månad så finns det ett ägg. Detta ägg lever bara i omkring 28 dagar så har ingen kuk komit och befruktat det så blir det mens. Efter set så kommer ett nytt ägg osv. Befruktas ägget så behöver man bara vänta 9 månader för att sedan få en bebis.

Vem: Alla tjejer får mens.

När: Man får mensen i tonåren, alltså vid 11 till 16 tiden. När man käner att kroppen börjar utväcklas dvs. finnar, bröst, kurvor, flytningar så är mensen väldigt nära.

Menscykel: Man får mens en gång per månad. Varje 28 dag är vanligast. Så från och med första mens dagen kan man räckna när man kommer få sin andra mens, nästa månad. Så det inte känns att man måste ha bindor varje dag. Att mensen börjar om igen och igen kallas menscykel.

Skydd: Det finns ett par skydd att välja bland när det kommer till detta.

För att veta mer om bindor tyck här! 

För att veta mer om tamponger tryck här!

För att veta mer om menskoppar tryck här!

Läs igenom alla dessa tre skyddens kunnigheter för att hitta det skyddet som passar dig bäst. Du kanske även vill variera mella skydden.

Mensvärk: Under de första dagarna under din mensvecka så kan du få mensvärk. Det är väldigt vanligt men inte alls kul. Du kan få ont precis under magen, ryggen, hela magen och låren. Under denna tid är det nog bäst att bara sitta under en filt med en varm kudde på magen och kolla på en film. Värktabletter, idrotta, ta en dusch, onanera eller ha sex. Detta är nog de bästa tipsen jag kan ge. Alla får inte mensvärk men många får.  

Oregelbunden: Under de första året med din mens så kan den vara väldigt oregelbunden allatså att den kommer inom 34 dagar en gång, 23 dagar en gång eller inte dyker upp en gång. Kan vara jobbigt det där så se till att alltid ha med dig ett menssydd. Men var inte allt för orolig! Det kommer trots allt väldigt lite första gången.

Min första: Gick du nyss på toa och såg att du fått mens så kan du vara helt lugn! Mest glad faktiskt. Nu vet du ju att allt står som det ska där nere. Ta bara din mamma eller syrras binda eller bara toapapper tills du kan berätta om de nya nyheterna för din mamma!

17 och utan mens: Är du sjutton år men inte fått din mens än så ska du gå och få en tid hon gynekologen eller en läkare. Du är antagligen underviktig/överviktig eller så ger du kroppen något dåligt. Men för vissa mår hälsan bara bra så det kan ha varit något som står fel i underlivet.

Slutet: Mensen slutar vid 50 års ålder.

 

 

Jag kommer inte på mer att skriva men saknar du något så meddela det!


FRÅGA

jag är 14 (fyllde för nån månad sen) och jag har fortfarande inte fått min mens! detta gör mig orolig för jag har ändå större bröst och sånt än mina kompisar som har fått mens. vad ska jag göra?

 

Svar: Som de flesta nog skulle säga: Du är inget annat än normal. Mensen kommer såsmåning om, ta det bara lugnt och njut utav ditt mensfria liv. Jag lovar, så fort du fått din mens vill du bara att den ska sticka iväg. Men det dröjer nog inte länge till innan du får din mens så ha ett mensskydd i väskan ifall att. Kram!


FRÅGA OM MENSKOPP

En tampong kan man känna om den börjar bli full tycker jag. Känns lite läskigt att man inte skulle känna det på samma sett med en menskopp. Som ridtjej kan man också undra hur den skulle bete sig då. Hur märks det att den är full? :) (Jag kombinerar alltid tampong med troskydd. Vissa fall binda. Och sover med binda pga tss risken) kram

 

- Nej, helt rätt. Man kan inte känna om en menskopp är full eller inte. Men du behöver inte ta ut menskoppen då den är full. Ta bara ut den regelbundet, alltså mellan 5-7 timmar så går det bra. Men en menskopp kan det aldrig bli infekterat så var inte rädd om du har den kvar i 10 timmar. Det klarar den av. Tss ska du inte vara rädd om! Det är förns om du haft tampongen i mer än ett dygn som du ska börja bli orolig. Men trvis du med att sova med bindor så går det självklart bra!

 

  


MENSVÄRK

MENSVÄRKEN!

Att man får ont när man har mens är inte alls ovanligt. Särskilt vanligt är mensvärk när man är ung. Framför allt brukar man få ont i magen, men man kan också har ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. En del får diarré, några känner sig yra eller kallsvettiga och andra mår illa.Illustration av en tjej som har mensvärkFör dem som har problemen brukar de komma några dagar innan eller på första mensdagen. För vissa sitter de i under hela mensen men för de flesta går de över efter någon eller några dagar. Hur ont man har varierar från person till person. Vissa har bara en svag smärta medan andra kan ha mycket ont.

VAD BEROR DET PÅ?

Varje månad i samband med att man har ägglossning blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Men de flesta månader sker ingen befruktning och då måste livmodern göra sig av med slemhinnan. Det gör den genom att dra ihop sig och sedan stöta ut slemhinnan. Själva slemhinnan kommer ut som blod – mens. Eftersom livmodern är en muskel så kan man få kramp i den när den drar ihop sig. Det är det som ger mensvärk.

VAD SKA MAN GÖRA ÅT DET?

När man har ont kan det vara skönt att lägga en värmedyna över det område som värker, till exempel på magen eller ryggen. Det kan göra att krampen i livmodern släpper. Krampen kan också försvinna av att man rör på sig. Därför brukar det vara bra att till exempel vara med på idrotten i skolan eller gå och träna när man har mensvärk.

Även orgasm som man kan få genom att onanera eller ha sex med någon annan gör att livmodern slappnar av vilket brukar lindra värken.

Ofta brukar vanliga receptfria värktabletter som man kan köpa på apotek hjälpa. Man kan ta värktabletter så fort man känner att mensvärken är på gång.

Om man har så ont att man inte kan röra på sig utan måste ligga kan man prova olika ställningar för att försöka hitta en där det gör mindre ont. Till exempel kan man testa att dra upp knäna.

Man ska inte behöva ha så ont att man inte kan gå till skolan eller jobbet. Om man har mycket problem kan smärtlindrande som en läkare skriver ut hjälpa. Behöver man preventivmedel kan även p-piller hjälpa mot mensvärk. För att få det utskrivet kan man gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Om man har så ont att man kräks och inte kan svälja en tablett kan man få stolpiller som förs in i analöppningen. De ger snabbare effekt än tabletter.

NÄR SKA MAN SÖKA HJÄLP?

Om man är ung och har mensvärk behöver man oftast inte söka hjälp om man inte själv tycker att det är ett stort problem. Men har man mycket ont eller mår illa är det bra att vända sig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Det går alltid att göra någonting åt problemet. Till exempel kan man få värktabletter eller p-piller utskrivna. För att få det behöver man inte göra en gynundersökning.

Går man i skolan kan skolsköterskan också hjälpa till.

Om man haft mens i flera år och plötsligt får mensvärk utan att ha haft det tidigare är det bra att gå och undersöka sig eftersom det då kan bero på något annat.

PS. Har ni hört tallas om Ipren, det brukar hjälpa mot mensvärken så prova en sån om det behövs.


FRÅGA

När man slutat ta skjuta upp mensen pillerna, hur lång tid tar det sedan att få sin mens?

- Från 1 till 7 dagar brukar det ligga imellan.


VARFÖR OB?

Varför använder jag ob tamponger?

- Det slog mig rakt i huvudet. Varför använder jag ob tampongerna framför alla andra tampongmärken? Det är ju inte så att jag provat alla märken men varför valde jag just ob? Det är hur många som helst som använder ob men varför? Är det ett bra märke, det finns ju massor med andra märken, varför inte använda dom?!

Jo, eftersom att ob är normalast. Varför sticka ut ur mängden och använda det billiga märket när man kan vara normal och betala ett summa mer för sina tamponger. Det har jag märkt. Det är så här ''typiskt svenskt''. Man vill inte vara nån onormal som gör något helt annat än andra. Men ingen får ju reda på att man använder något annat märke men man har redan lykats fastna för ob tampongerna. Själv tycker jag att ob tampongerna är bra, lätta att föra in, inte så dyra, man får med lätt förstående instruktioner och dom har en hemsida med information.

Fast jag kan fortfarande inte förstå varför man väljer ob tampongerna att prova för första gången.

En bra nybörjar tampong, kort och smal.

Mini

 En bra nybörjar tampong, lång och smal.

Light Flow 

   En tampong till vardag, lång och tjock.

Normal

  En tampong vid mycket blödning, lång och tjockare.

Super

En tampong vid väldigt mycket blödning, lång och tjockast.

Super Plus


TAMPONG PROBLEM

Något som verkligen stör mig är om man sitter på toa och ska byta tampong. På tampongerna Light flow och Mini så är tråden typ ingräven i tampongen så det är helt omöjligt att få ut tråden utan att paja tampongens botten!

Ni fattar vad jag menar va?

Men det är just dom små tampongerna som har tråden gömd i sig så man får sitta och använda sina längsta naglar för att lykas få ut tråden.

Stör mig sjukt mycket på det! Men dom större tampongerna är det inga problem alls med, tråden är utanför då så det är bra.

Men tråden är ju inte konstig på alla små tamponger men ganska många iallafall.

Stör inte ni er också på det?

Vi hörs!


HAR DU TESTAT MENSKOPPEN?

  

Jag har, och jag älskar den!


BILDER

            


KILLAR OCH MENS

Tjej ~18 sitter med handen på magen och ser illamående ut, kille ~18 tittar bekymrat på henne.
Kille: Vad är det med dig?
Tjej: Förlåt, jag har bara så galet ont i magen.
Kille: Vadå då?
Tjej (viskar): Mensvärk…
Kille (hånler): Men det gnällde du ju över igår också, har du mens ofta eller?
Tjej: En vecka som alla andra?
Kille: En HEL jävla vecka om året?!

MENSVÄRK

Får alla mensvärk?

- Nej, alla får inte mensvärk. Men dom flesta får. Vissa har mer än andra, alla är ju trots allt olika. Några kan börja kräkas under deras mens andra får bara lite ont i magen dom första dagarna medans andra inte får någon mensvärk alls.


DUSCHA MED TAMPONGER?

En kille frågar.

Duschar man med tamponger?

Den frågan fick jag via mail idag. Tyckte det var riktigt kul att även killar hittat hit!

Men nu till svaret. Ja det gör man. Eller man kan ska jag nog säga. Man väljer ju själv om man vill duscha med eller utan tamponger. Men jag gör det iallfall. Bada går också.


KUL BILD


ÖVRIGT

Vad är mens?

- Blod som kommer från fittan och slutar inte komma förns det gått ungefär fem dagar. Sen kommer det igen, alltså närsta månad, och nästa månad, och nästa månad. Tills man blir 50 år gammal. Lycka till.

Har du inte fått mens så vad du än gör, längta aldrig efter den! Så fort man fått den vill amn bara mörda den!

  


MIN FÖRSTA MENS

Jag fick min första mens den 18 mars.
Det glömmer jag aldrig!
Jag var 12 ½ år.
Jag hade kommit hem från skolan och då gick ja på toa.
Sen när jag drog ner trosorna var de en brun/röd aktig fläk på trosan.
Jag fick panik.
Kollande rakt in i väggen farmför mig och fortsatte med det.
Jag tänkte seriöst ingentig.
Jag fick snabbt om i magen, ryggen, benen, huvudet, hela kroppen helt enkelt.
Men jag hade läst massa Julia tidningar om mens så jag visste ungefär hur man skulle göra.
Men de var ju inte i min hjärna då, jag hade ju panik!
Så jag torkade mig ordentligt och la massa papper i trosan.
Klockan var ungefär 3 och mamma kommer från jobbet klockan 5 så jag kollan på tv med mina bröder, Hade fortfarande paink och var väldigt kallsvettig.
Men till slut kom mamma hem.
Hon började då göra middag och jag vågade inte riktigt berätta än.
Men sen när vi alla ätit klart och dukat bort och så.
Bröderna kollade på tv och brydde sig inte om vad som pågick.
Men jag sa till mamma att jag behövde hjälp med läxorna vilket jag behövde.
Men innan vi gick upp så sa ja till mamma:

När jag kom hem från skolan och gick på toa var de blod på trosorna. Mamma kramade om mig och jag förstod ingentig.
Men sen öppnade hon sin väska (hon brukar ju ha med sig bindor och sånt, de var liksom de närmaste hon hittade.)
Hon tog fram en binda, hon öppnade den, jag förstod ändå inte så mycket men hon frågade vad ja hade Där nu, jag svarade papper så hon gav mig bindan och sa åt mig att gå och byta.

Dom första gångerna jag hade mens gick jag på toa 7-12 gånger per dag för att jag hela tiden trodde att de skulle rinna över och så men de visade sig inte vara nåt.

Så var min gång, berätta gärna om din!


VÄLJ SKYDD

Välj ett mensskydd som är säkert och sitter skönt.

Våra tips:

 • Byt ofta. Även om många mensskydd i dag kan hålla väldigt mycket vätska är det viktig att byta mensskydd ofta, eftersom det börjar växa bakterier i mensvätskan så fort den kommer ut ur kroppen. När du har mens blir också slidans naturliga skydd mot bakterier sämre.
 • Spara pengar. Det brukar löna sig att köpa bindor i storpack, utan individuella förpackningar. Om du köper Apolivas Ultrabinda eller Trosskydd i storpack får du ett plastetui, som du kan stoppa bindan i när du har den i väskan.
 • Aldrig spola ner i toaletten. Varken bindor eller tamponger ska spolas ner i toaletten. Rulla i stället in dem i lite toalettpapper och lägg i soppåsen.

Bindor

Bindans fördel är att den inte påverkar de känsliga slemhinnor du har i underlivet.

I dag finns det ultratunna bindor som inte mäter mer än ca två millimeter, men absorberar lika mycket mensvätska som en tjock. Många tycker dock att det är tryggare med lite tjockare och längre bindor när de har mycket mens, särskilt på natten.

De flesta bindor fäster man med vingar under troskanten. Andra bindor sitter på plats i trosan genom ett tunt klisterskikt.

Tamponger

Tampongen tar hand om mensen inne i slidan och är praktisk när du har mycket mens. Den syns inte, känns inte och är säker mot lukt. Du kan sporta som vanligt och till och med bada. Kom ihåg att byta tampong omedelbart när du går upp ur badet.

En tampong bör inte sitta inne mer än 4 timmar i sträck. Därför är det bättre att ha binda på natten. Om du bara har lite mens eller om tampongen nästan är torr när du tar ut den, bör du byta till binda eller trosskydd. Annars kan tampongen suga upp den vätska som normalt bör finnas i slidan och då ökar risken för att slemhinnan skadas. Det här är också anledningen till att du aldrig ska använda tampong för att minska flytningar.

Du kan använda en tampong, även om du inte haft samlag. Första gången du prövar, är det bra om du har mens, eftersom det annars går trögt. Om du inte lyckas, försök igen nästa gång du har mens.

Trosskydd

Ett trosskydd är en liten tunn binda som skyddar dig mot fläckar i trosan. Den är praktisk när du bara blöder lite (till exempel i början och slutet av perioden) eller som en extra trygghet när du har tampong.

En del använder trosskydd om de får flytningar, men det är inte bra att göra under lång tid


TAMPONG

Har man tampongen i för länge så kan det bli infekterat.

Därför är det väldigt viktigt att inte glöma sin tampong och byta den regelbundet.

Har man tampongen i alldeles för länge kan man dör. Men det rör sin mot några dagar. Men man ska inte vara orolig över att man kan dö av att man har i en tampong lite för länge. Det är väldigt ovanlig att man dör men det händer.

  


MENSFRÅGA

Lång fråga från en undrande tjej!

 

Jag brukar få min mens var 33 dag eftersom jag tänker på mensen dygnet runt och när jag ska få den så jag brukar få den jätte sent men nu hade jag tänkt att inte tänka på den alls så att jag möjligtvis skulle kunna få den dag 26 eller 28 lagom till då vi ska till fjällen men jag hade tänkt att tappa 3 kilon innan jag åker genom att bara äta frukt och så men då kommer ju mensen sent endå. Hur ska jag göra?! Jag vill vara både smal och mens fri den veckan. Har du något tips?

- Jag har en gång varit med om samma sak och enda utvägen är nog att äta och sporta. Man ska aldrig svälta sig själv. Men annars finns det skjuta upp-mensen piller som man kan äta. Då blir du både smal och mens fri ;)


TAMPONGER

TAMPONGER?

        

 

En tampong är ett mens skydd som man för in i underlivet.

Tampongen är lite klurig att föra in första gången men den andra, tredje och på fjärde gången går det hur bra som helst!

Ibland kan några uppleva somm att det är läskigt.

Vissa kanske känner sig obekväma när dom har något främande i kroppen.

Tampongen är gjord av bomull, och bara bomull.

Eftersom att tampongen sitter inne i kroppen så känner man inte av den

Riktgigt praktiskt!

23 kr kostar 16 tamponger ungefär.

Vi säger att du är en tjej som har mens i 5 dagar.

Såhär ser dina dagar ut isåfall:

Dag 1: Det är morgon och jag går till toan. Upptäker att mensen kommit.

Eftersom det nästan inte är något just då tar jag bara en normal stor binda.

Framåt middagen börjar det komma riktigt mycket mens.

Nu kan jag ta en tampong.

Innan jag lägger mig tar jag istället en stor binda.

Dag 2: Mycket mens hela dagen.

Normal stor tampong hela agen.

Dag 3: På morgonen är det mycket men sen kommer det mindre.

Vi kör på en mini tampong.

Dag 4: Bara lite mens idag.

En tunn binda räcker.

Dag 5: Idag är det ingen mens alls bara lite brunt.

Ett vanligt trosskydd får det bli.

  

TAMPONGER -  Tamponger är faktist ett bra val!

 

Bra/dåligt?

    PLUS +   Det som är bra med tamponger är att man kan göra vad som helst utan att man känner av tampongen!
Man kan bada, springa, leka ja allt.
Perfekt för den som inte vill att någon annan ska veta att den har mens.

(Eftersom att den inte syns.)
Men självklart kan man även springa och leka med bindor MEN man känner hur mensen droppar då, vilket inte är kul.
Sen är det ju bra att dom är så små!
Man kan ju bara ha tampongen i bhn, handen eller i fickan.
Hur lätt som helst!

En tampong kanske är lika stor som halva ditt lång finger.

    MINUS -   Det dåliga med tamponger är ju att om man har i tampongen för länge kan den suga upp för mycket så det kan bli infekterat.
Fast det händer ju bara om man har den i i tex 13 timmar eller så.
Fast det beror ju helt på om du har mycket eller lite mens just då.
Det är därför det finns alla dom här storlekarna.

sen är det inte så lätt att föra in tampongen för första gången.
kan vara riktigt svårt för visa.
men när man väl kan de så går det hur bra som helst.

TAMPONGER -  tamponger är faktist ett bra val!

bra/dåligt?

   PLUS +  

Det som är bra med tamponger är att man kan göra vad som helst utan att man känner av tampongen!
Man kan bada, springa, leka ja allt.
Perfekt för den som inte vill att någon annan ska veta att den har mens.

(Eftersom att den inte syns.)
Men självklart kan man även springa och leka med bindor fast man känner ju när mensen droppar vilket inte kan vara så kul.
Sen är det ju bra att dom är så små!
Man kan ju bara ha tampongen i bhn, handen eller i fickan.
hur lätt som helst!

En normal stor tampong är ungefär lika stor som halva ditt lång finger.

    MINUS -

Det dåliga med tamponger är ju att om man har i tampongen för länge kan den suga upp mer än själva mensen så det KAN bli infekterat.
Fast det händer ju bara om man har den i i tex 13 timmar eller så.

Man ska alltså inte sitta och oroa sig över tampongen hela dagen.

Men det beror ju helt på om du har mycket eller lite mens just då.
Det är därför det finns alla dom här storlekarna.

Sen är det inte så lätt att föra in tampongen för första gången.
Kan vara riktigt svårt för vissa.
En annan dålig sak är att man aldrig vet när tampongen är full.

Men man vet att den är full när tråden som är utanför kroppen börjar bli lite blodig.

Fast man måste ju gå på toan för att kolla det och det kan vara lite jobbigt.


Hur använder man tampongen då?

 


Som sagt är det inte alls lika lätt att föra in tampongen första gången som med fjärde gången.

- Övning ger färdighet ;)
Jag brukar sitta på toan som när man pissar, sen särar jag på benen.
Men man måste tvätta händerna innan man för in den!

Väldigt viktigt!
Så tar man bort all plast och så.
Ta det bara lugnt nu, ta den minsta storleken första gången.
Den är ju inte så stor så då blir det lättare att föra in den.

Medans du för in den måste du tänka på att vara lugn och slappna av.

För om du spänner dig tar det stop och det går inte att föra in den.
Tänk på att rikta tampongen rakt upp först och sen bakåt.

Ungefär hela fingret ska in.

När du inte kan föra in tampongen mer så tar du sagta bara ut fingret och tvättar händerna.

Det är ju bara själva tampongen som ska in, inte tråden också.

Den ska vara utanför kroppen.

Ungefär 4 cm tråd blir utanför kroppen.

 

Att ta ut tampongen:

 

När tampongen varit inne ca 3-8 timmar så är det dags att ta ut tampongen.

Man bara rycker i tråden så glider tampongen ner.

Linda tampongen i papper och släng i papperskorgen.

Det är väldigt viktigt att du inte slänger tampongen i toan för det kan bli stopp


VÄLJ RÄTT

 

        

Vilket utav dom här tre använder ni då?

Man kan faktiskt använda alla 3, jag gör det!

 


MENSSKYDD

Jag har haft den här texten liggandes så jag tänkte publicera den här så ni får lite mer läsning:)

(Som ni säker ser är det inte jag som skrivit texten men tyckte att ni borde få läsa den endå!)

 

 

Välj ett mensskydd som är säkert och sitter skönt.

Våra tips:

 • Byt ofta. Även om många mensskydd i dag kan hålla väldigt mycket vätska är det viktig att byta mensskydd ofta, eftersom det börjar växa bakterier i mensvätskan så fort den kommer ut ur kroppen. När du har mens blir också slidans naturliga skydd mot bakterier sämre.
 • Spara pengar. Det brukar löna sig att köpa bindor i storpack, utan individuella förpackningar. Om du köper Apolivas Ultrabinda eller Trosskydd i storpack får du ett plastetui, som du kan stoppa bindan i när du har den i väskan.
 • Aldrig spola ner i toaletten. Varken bindor eller tamponger ska spolas ner i toaletten. Rulla i stället in dem i lite toalettpapper och lägg i soppåsen.

Bindor

Bindans fördel är att den inte påverkar de känsliga slemhinnor du har i underlivet.

I dag finns det ultratunna bindor som inte mäter mer än ca två millimeter, men absorberar lika mycket mensvätska som en tjock. Många tycker dock att det är tryggare med lite tjockare och längre bindor när de har mycket mens, särskilt på natten.

De flesta bindor fäster man med vingar under troskanten. Andra bindor sitter på plats i trosan genom ett tunt klisterskikt.

Tamponger

Tampongen tar hand om mensen inne i slidan och är praktisk när du har mycket mens. Den syns inte, känns inte och är säker mot lukt. Du kan sporta som vanligt och till och med bada. Kom ihåg att byta tampong omedelbart när du går upp ur badet.

En tampong bör inte sitta inne mer än 4 timmar i sträck. Därför är det bättre att ha binda på natten. Om du bara har lite mens eller om tampongen nästan är torr när du tar ut den, bör du byta till binda eller trosskydd. Annars kan tampongen suga upp den vätska som normalt bör finnas i slidan och då ökar risken för att slemhinnan skadas. Det här är också anledningen till att du aldrig ska använda tampong för att minska flytningar.

Du kan använda en tampong, även om du inte haft samlag. Första gången du prövar, är det bra om du har mens, eftersom det annars går trögt. Om du inte lyckas, försök igen nästa gång du har mens.

Trosskydd

Ett trosskydd är en liten tunn binda som skyddar dig mot fläckar i trosan. Den är praktisk när du bara blöder lite (till exempel i början och slutet av perioden) eller som en extra trygghet när du har tampong.

En del använder trosskydd om de får flytningar, men det är inte bra att göra under lång tid


MENSSKYDD PÅ 1403-TALET

Jag fick en komentar om att det finns fler mensskydd.

Det är jag mycket medveten om men dom här 3 (troskydd, tampong och binda) är du dom.. ska man säga populäraste?

T.ex förr i tiden, då fans det ju inte bindor och tamponger.

Gissa vad som användes då?

Jo kvinnorna brukade sticka sina egna bindor.

Tur man lever nu då;)

 


MENSKOPP

Nu hade jag tänk att berätta lite om den här menskoppen.
Några av er kanske har hört kallas om den här menskoppen eller även använder den.
Så jätte vanlig är den inte.  
Så här ser den då ut, finns både stor och liten.  
Men så här gör man med den:
Man för in den på ungefär samma sätt man gör med en tampong.
Först viker man ihop den här runda delen som ska in.
Man viker den för att kunna föra in den.
Den ska vara precis vid öppningen.
Bara den här lilla pinnen eller vad det nu är ska vara utan för.
Man ska alltså dra ut den genom att dra i den.
Där här kan  vara inne väldigt läge faktist.
En halv dag på ett ungefär.
Den fylls då med blod och sen tar man ut den.
Att ta ut en kopp full med blod kan inte alltid vara så trevligt.
Mens koppen kan användas i över ett år, om och om igen.

Men man måste självklart tvätta den och det gör man genom att koka den.

Lite små jobbigt ibland.
Sen tar man bara ut den, torkar den och för in den igen.

Det som är bra med den här menskoppen är att den kan vara inne så länge och att man kan bada, springa och allt annat man vill utan att man känner av den.
Sen det dåligaste är ju att det kan vara väldigt äckligt att ta ut den full med mens.
Den här mens koppen används av tex modelleroch jägare.
Dom måste ju jobba eller vad man säger väldigt länge och ibland inte har nån toa i närheten och då kan en menskopp vara bra.
Den här går på ungefär 300 spen.
Vart kan man få tag på en menskopp nu då?

På nätet bland annat sedan kan den finnas på något apotek.

Själv tycker jag att priset inte är så värst dyrt eftersom det blir ju billigt i längden.

Använder du menskoppen?
Vad tycker du om den?
Fast jag tror nog att det är populärast att dom som är äldre använder menskopp.

Det var den lilla faktan om menskoppen.

Frågor?


SVAR OM MENS

Jag är otroligt ledsen över den dåliga uppdateringen!

Jag vet mycket väl är ni kommer in hit med hopp om ett nytt inlägg men ser fortfarande det gamla. 

Just nu tänkte jag bara köra med ett snabbt inlägg innan jag går och lägger mig.

Jo, det har kommit upp några frågor på mailen så jag tänkte passa på att svara på några nu.

Ps. Jag går förkortat frågorna så blir det enklast:)

- Jag använder bindor men hur ska Jag göra på idrotten?

Svar: Innan idrotten tar du bara på dig idrottskläderna som vanligt men när lektionen är slut och det är dags för att duscha så Har du bara in på toan, slänger bindan och sen är det bara att duscha. Efteråt var du på dig dina kläder lite snabbt och gömmer bindan under tröjan, (om du inte vill att någon ska veta att du har mens alltså) gör det du ska och sen är du klar. Att du går in på toan två hänger kommer ingen att märka eftersom alla är så upptagna med dom själva.Jag menar hur många hänger har ni sett era vänner smyga gö sådär? Inte så många va. Det är för att alla är så upptagna med sig själva och ora sig om sina dina problem.

- Hur kommer det sej att du inte lägger ut bilder på dig själv?

Svar: Jag går märkt att om man nämner vem man är så försvinner intresset hos lärarna om ämnet jag försöker skriva om.

- Kan man bada när man har mens?

Svar: Självklart!Det är bara att använda tampong (eller menskopp) så går det hur bra som helst men kom ihåg att du ska använda en ny tampong innan du badar och sen byta och du badat klart. Brukar du bara använda bindor så går det givetvis också bra att bada. Har du märkt att det inte kommer någon mens när underlivet kommer i kontakt med vatten? Det är faktiskt så. Annars får du helt enkelt stå över.

- Gör p-piller så man får mindre mens?

Svar: Bland annat. Gå in på google och sök på p-piller där jag du läsa om det tills ögonen trillar ur;) Det får räcka med frågor nu.

Har ni någon fråga är det bara att maila till mens.blogg@hotmail.com det är inte alltid säkert att jag publicerar svaren här men ni får självklart ett svar tillbaka skickat:)Nu ska jag sova så god natt alla fina lärare!


BYTA BINDOR

- Hur ofta ska man byta binda och hur många bindor går det åt på en dag ungefär?

Svar: När man byter sina bindor ska man utgå från hur mycket man blöder.

Det beror helt enkelt om bindan är full. Men för att hålla sig på den fräscha sidan är det nog bäst att byta ganska ofta.

Är den det så är det bara att byta men blöder man inte så mycket kan det vara bäst att byta en gång per dag för att känna sig fräsch.

Det kan gå åt ungefär 2-6 bindor per dag.

 


FRÅGOR OCH SVAR

Loggade in på mailen och såg flera frågor så tänkte lägga upp alla eftersom bloggen måste bli mer aktiv.

Jag vill ju att fler ska hitta den här bloggen och lära sig :)

 

När jag skriker rinner min mens mer än vanligt! Ska det vara så?

- Helt normalt.


Varför kan man inte köpa menskoppar i vanliga affärer?

- Ska jag vara ärlig så vet jag faktiskt inte men det är inte så normalt så jag tror det är de.

Kan man ta bort mensen i några år och endå kunna få barn?- Ja det kan man. Men mensen måste ha hunnit bli regelbunden först.


Kostar p-piller på ungdomsmottagningen pengar?

- Olika men oftas gratis!:)


Kan man ha en tampong när man bara har flytningar?

- Nej, det blir alldeles för tort. Oavset hur mycket flytningar du har använd aldrig tampong. Trosskydd därimot rekomenderar jag.

Kopierade en text om yrket Gynekolog.

Kan faktiskt vara bra att veta lite om vad dom gör.

Ganska viktigt att känna till faktiskt.

Foto av gynekologen Lene ChidekelNamn: Lene Chidekel
Yrke: Gynekolog
Arbetsplats: Ungdomsmottagningarna Centrum och Väster, Göteborg

Vad innebär ditt jobb?

– En gynekolog är en läkare som är specialiserad på kvinnans underliv, graviditeter och förlossningar. Till mig kommer unga kvinnor som har besvär som har med underlivet att göra. Ibland händer det att barnmorskan vill att jag ska träffa någon och då kommer tjejen till mig den vägen. Barnmorskan och gynekologen samarbetar ofta på ungdomsmottagningen.
– Om man ska få preventivmedel på recept får man träffa mig om man till exempel äter någon medicin eller själv har någon sjukdom eller om någon i familjen har det. Annars brukar barnmorskan skriva ut preventivmedel.
– Ibland gör jag en gynekologisk undersökning, det innebär att man tittar och känner försiktigt på både utsidan och insidan av underlivet. Men att gå till en gynekolog innebär inte alltid att man gör en undersökning. Om man har mensbesvär behöver man till exempel sällan göra det om man inte själv vill, utan det räcker oftast med att man pratar.

Vad kan man få hjälp med av dig?

– Man kan få hjälp med alla besvär som har med mens att göra som tex sen första mens, utebliven mens, mensvärk, oregelbunden mens och så vidare. Jag kan svara på frågor kring kroppen, bröst, puberteten och utvecklingen. Man kan också komma till mig med frågor om könssjukdomar eller om man är gravid och vill ta reda på hur långt kommen graviditeten är.
– Jag hjälper också till om man har utslag, klåda, sveda eller om det gör ont på något annat sätt i underlivet. Eller om det gör ont när man har sex.

Kan man gå till en gynekolog om man är kille?

– Om man är kille är det bättre att gå till någon som är specialiserad på den manliga kroppen och underlivet. Till exempel till en killmottagning som finns i anslutning till de flesta ungdomsmottagningar. Däremot träffar jag en hel del par som kommer hit för att de har gemensamma frågor.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Allt är enormt roligt! Jag har jobbat som gynekolog på ungdomsmottagning i drygt 20 år och jag blir inte trött på det. Det som är så bra är att vi jobbar i team. Oavsett vad man kommer med för problem till ungdomsmottagningen kan vi hjälpa till och ibland behöver man jobba tillsammans och träffa både gynekolog och psykolog till exempel.
– Det är också väldigt härligt att få göra personer lugna. Många kommer hit och är oroliga men när de går här ifrån har de blivit lugnade.


TA UT TAMPONG

Har du problem med att ta ut tampongerna är du inte ensam!
Det är faktiskt väldigt många som har problem med det.
Men man lär sig.

Det enda man ska göra är ju att dra i snöret så glider tampongen sagta utåt.

Vissa får riktigt ont eftersom man är för torr.

Då är tampongen förmodlingen inte ett bra val.

Jag brukar använda tamponger och det går riktigt bra.

Märket på mina tamponger är OB pro comfort.

  

Hade tänkt berätta om en gång då jag skulle prova ett nytt märke på tamponger.


Jag förde in den och kännde sen att det inte gick så bra så jag tänkte ta ut den,  hela tampongen liksom gick sönder inuti mig.
Jag fick panik och började använda hela handen för att få ut den.
Att gå till gynekologen var ju inte vad jag hade tänkt att göra här näst.
Men sen fick jag ut den och förde in en av dom vanliga jag använder efteråt.
Några har inte ens kunnat få ut den eftersom den inte vill neråt eller att man inte hittar tråden.
Riktigt ont gör det om man är torr.
Men att ta ut tamponger är inte något man borde vara rädd för, riktigt enkelt när man komit igång.

Dom flesta kan använda tamponger men man väljer det man tycker ät säkrast själv!

 

Kan du inte ta ut den går du till en gynekolog och tar ut den direkt.
Är det stängt kan det finnas på vårdcentralen.

mensvärk

Mensvärk

 

Det finns helt klart inget värre än att ha mensvärk en Lördag!

Det gör så himla ont och det enda man vill göra är bara att ligga i sägen men det gör bara mer ont.

Många säger ju att det hjälper att träna och så men det orkar man ju inte mitt i det onda.

Det jag brukar göra är att bara göra vardgliga saker eftersom desto mer du tänker på det desto mer det gör ont.

Så är det iaf för mig.

En gång hade vi en No-lektion, jag hade min mens då.

(Jag brukar bara ha lite mensvärk dom första 2 dagarna sen är det över.)

Men vi skulle bara sitta och lyssna på när läraren snackade om en massa tråk.

Jag hade en binda då och jag brukar må illa ibland när jag känner att mensen rinner.

Eftersom det var en av dom första dagarna rann det hur mycket som helst!

Jag bara satt där helt kall svettig, skit ont i magen, och skakade hur mycket som helst!

Lektionen slutade efter 20 minuters plågsam väntan.

Jag gick direkt till min mentor och sa att jag hade ont i magen och så.

Hon sa att jag såg lite blek ut också så jag fick gå hem.

Ringde pappa så körde han mig hem. När jag kom hem byte jag binda direkt och la mig och sov. Det var skolfoto den dagen så jag kännde mig tvungen att gå tillbaka till skolan för att ta kortet.

Mensvärken var alltså på första lektionen och skolfotot på näst sista lektionen för dagen.

Glömmer aldrig den hat fulla dagen!

Förövrigt har jag inte haft så hemska värkar.

Några brukar ju till och med spy. Tycker verkligen synd om dom!

 

Hittade en bra sida om  ämnet!

Läs och njut!:)

 

MENSVÄRKEN!

Att man får ont när man har mens är inte alls ovanligt. Särskilt vanligt är mensvärk när man är ung. Framför allt brukar man få ont i magen, men man kan också har ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. En del får diarré, några känner sig yra eller kallsvettiga och andra mår illa.Illustration av en tjej som har mensvärkFör dem som har problemen brukar de komma några dagar innan eller på första mensdagen. För vissa sitter de i under hela mensen men för de flesta går de över efter någon eller några dagar. Hur ont man har varierar från person till person. Vissa har bara en svag smärta medan andra kan ha mycket ont.

VAD BEROR DET PÅ?

Varje månad i samband med att man har ägglossning blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Men de flesta månader sker ingen befruktning och då måste livmodern göra sig av med slemhinnan. Det gör den genom att dra ihop sig och sedan stöta ut slemhinnan. Själva slemhinnan kommer ut som blod – mens. Eftersom livmodern är en muskel så kan man få kramp i den när den drar ihop sig. Det är det som ger mensvärk.

VAD SKA MAN GÖRA ÅT DET?

När man har ont kan det vara skönt att lägga en värmedyna över det område som värker, till exempel på magen eller ryggen. Det kan göra att krampen i livmodern släpper. Krampen kan också försvinna av att man rör på sig. Därför brukar det vara bra att till exempel vara med på idrotten i skolan eller gå och träna när man har mensvärk.

Även orgasm som man kan få genom att onanera eller ha sex med någon annan gör att livmodern slappnar av vilket brukar lindra värken.

Ofta brukar vanliga receptfria värktabletter som man kan köpa på apotek hjälpa. Man kan ta värktabletter så fort man känner att mensvärken är på gång.

Om man har så ont att man inte kan röra på sig utan måste ligga kan man prova olika ställningar för att försöka hitta en där det gör mindre ont. Till exempel kan man testa att dra upp knäna.

Man ska inte behöva ha så ont att man inte kan gå till skolan eller jobbet. Om man har mycket problem kan smärtlindrande som en läkare skriver ut hjälpa. Behöver man preventivmedel kan även p-piller hjälpa mot mensvärk. För att få det utskrivet kan man gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Om man har så ont att man kräks och inte kan svälja en tablett kan man få stolpiller som förs in i analöppningen. De ger snabbare effekt än tabletter.

NÄR SKA MAN SÖKA HJÄLP?

Om man är ung och har mensvärk behöver man oftast inte söka hjälp om man inte själv tycker att det är ett stort problem. Men har man mycket ont eller mår illa är det bra att vända sig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Det går alltid att göra någonting åt problemet. Till exempel kan man få värktabletter eller p-piller utskrivna. För att få det behöver man inte göra en gynundersökning.

Går man i skolan kan skolsköterskan också hjälpa till.

Om man haft mens i flera år och plötsligt får mensvärk utan att ha haft det tidigare är det bra att gå och undersöka sig eftersom det då kan bero på något annat


TIPS FÖR UNDERLIV

Att lukta fräscht, känna sig utvilad och frisk kan vara skillnaden mellan en dålig och en bra dag. Att känna sig fräsch i underlivet ingår i helheten. Det inte bara känns bra, det är viktigt för vår hälsa.

Varför är det så viktigt med underlivshygienen då? Hudpartierna är mer utsatta för fukt, värme och nötning av kläder. Det ökar risken för att bakterier ska frodas, vilket kan ge upphov till en jobbig irritation och svamp. Alla kvinnor har normalt en viss flytning ifrån slemhinnorna i slidan, men den kan öka när huden blir irriterad. Under sommaren eller om du reser i ett varmare land är det extra viktigt att du använder kläder som låter underlivet andas.

Ditt underliv har en viss surhetsgrad, ett ph-värde, som är viktig att bevara. Några saker att tänka på är:

 • Tvätta dig med ljummet vatten regelbundet, inte oftare än 1-2 gånger om dagen.
 • Använd ingen, eller en mild tvål med rätt ph-värde. Undvik starkt parfymerade produkter.
 • Duscha inte med strålen upp i slidan.
 • Låt underlivet luftas, tänk på att inte använda för tajta syntetkläder, särskilt inte om du rakar dig. Om du har något tajt på dig, ta gärna av dig när du kommer hem. Varför inte ta på en kjol utan trosor under när du går hemma?
 • Byt skydd 4-5 gånger om dagen om du har mens.
 • Använd trosskydd när du vill känna dig extra fräsch, men tänk på att lufta ibland!
 • Byt underkläder ofta eller använd trosskydd så känner du dig fräsch.
 • Glöm inte att tvätta dina byxor och strumpbyxor regelbundet.
 • Sova naken kan också vara en bra grej.

SOVA MED BINDOR

Finns det något värre än att sova med bindor?!

Hela kroppen blir som konstig och hjärnan börjar säga åt kroppen att inte röra sig.

Jag ligger hur stilla som helst när jag sover med bindor.

Är så himla rädd att det ska komma på lakanet.

Ibland vaknar jag klockan 3 på natten och känner att det rinner så jag går på taon och byter.

Hur jobbigt som helst!

Man kan ju sova med tamponger men jag försöker minska det eftersom det nästan känns lite trygare med binda.

Det finns ju massor med nattbindor att välja mella nu för tiden men jag måste endå rekomdera always ultra som är lite längre än deras andra bindor.

Den luktar även gott :)


MENS FRÅGOR

Kanske kom första mensen som en chock och du trodde att du hade blivit sjuk. Eller också kanske du blev jätteglad och tänkte att äntligen har jag också blivit stor! Mensen följer oss genom livet som ett tecken på att vår kropp funkar som den ska.

 


Vad är mens?

 Varje månad släpper äggstockarna iväg ett litet ägg genom äggledaren. Livmodern förbereder sig på att ta emot ett befruktat sådant ägg. Därför ska det vara gosigt där inne och slemhinnan växer till sig och väntar. Men när det inte kommer ett befruktat ägg – som det ju för det mesta inte gör – så stöts hinnan ut och det blöder några dagar. Så här håller det på varje månad under många år. Utom när du blir gravid. Då upphör mensen. Och sen kommer den tillbaka igen.

 

 

När kommer första mensen?

Nästan hälften av alla tjejer får sin första mens när dom är 12-13 år, själv fick jag den när jag var 12 år och 6 månader.

Men vissa kan även få första mensen vid 9 års åldern.

Andra får sin vid 16 års åldern. Har du blivit 17 år men inte fått din mens så borde du besköka ungdomsmottagningen för att kolla att allt är som det ska.

Hur mycket blöder man?

 

 

 En del har mens i tre dagar, andra i över en vecka. Några blöder lite, andra mycket. Sammanlagt brukar det rinna ut max en halv deciliter blod under en mens. Blodet är utblandat med slemhinna och annan vätska och det kan verka mer än det är.

 

Ägglossning

 

 

 

En del tjejer har jobbiga magsmärtor eller känner sig trötta och mosiga under mensens första dagar. Man kan bli bubblig och lös i magen. Efter ett par dagar släpper besvären av sig själv och man kan känna sig extra pigg och glad i stället. Om man har mycket ont finns speciella preparat som hjälper. Många gillar att ha en värmekudde mot magen. P-piller kan också minska besvären. På ungdomsmottagningen kan man få hjälp med det.

 

Färgen

 Blodet har olika färg i början och slutet av mensen. Första dagarna brukar det vara klarrött. Det kan vara rinnigt eller komma ut i mörkröda klumpar. Mot slutet blir det brunaktigt. Det beror på att det sipprar ut långsammare då och hinner mörkna på vägen ut.

 

 

 

Lukten

 Mensvätskan luktar på ett lite annat sätt än den vanliga lukten från slidan. Blodet innehåller järn som kan göra att det luktar metalliskt eller lite sött. Det är ingen stor skillnad mot andra dagar och du behöver inte tvätta dig hela tiden eller så.

 

 

 

Kan man hoppa över en mens?

 Om du till exempel ska ställa upp i VM i simning går det att skjuta upp mensen. Fråga på ungdomsmottagningen hur det går till.
 

 

 

 

(Berättar mer om det i framtiden.)

 

Om du till exempel ska ställa upp i VM i simning går det att skjuta upp mensen. Fråga på ungdomsmottagningen hur det går till.

 

Mensvätskan luktar på ett lite annat sätt än den vanliga lukten från slidan. Blodet innehåller järn som kan göra att det luktar metalliskt eller lite sött. Det är ingen stor skillnad mot andra dagar och du behöver inte tvätta dig hela tiden eller så.

 

Blodet har olika färg i början och slutet av mensen. Första dagarna brukar det vara klarrött. Det kan vara rinnigt eller komma ut i mörkröda klumpar. Mot slutet blir det brunaktigt. Det beror på att det sipprar ut långsammare då och hinner mörkna på vägen ut.

 

 

En del har mens i tre dagar, andra i över en vecka. Några blöder lite, andra mycket. Sammanlagt brukar det rinna ut max en halv deciliter blod under en mens. Blodet är utblandat med slemhinna och annan vätska och det kan verka mer än det är.

Tänk om mensen bara kommer helt plötsligt!

 

Ja, det kan man ju aldrig veta. Man kan ha några bindor eller trosskydd i väskan för säkerhets skull. Men det brukar inte komma så mycket blod i början av mensen.

”Man kan verkligen bli sjukt glad om man har nojat för att vara med barn, och så kommer mensen äntligen.” Tjej, 19

” Ni tjejer ska inte klaga. Mens och pms går ju över på ett par dagar. Vi killar kan ju gå och vara sura i flera veckor.” Kille, 19

” Jag brukar ofta be min kille köpa bindor. Det är inte ett dugg pinsamt.” Tjej, 16

” När jag fick min första mens fick jag presenter av min mamma och vi gick ut och åt bakelser. Jag blev lite förvånad, men det var mest roligt.” Tjej, 17

Om du till exempel ska ställa upp i VM i simning går det att skjuta upp mensen. Fråga på ungdomsmottagningen hur det går till.

Mensvätskan luktar på ett lite annat sätt än den vanliga lukten från slidan. Blodet innehåller järn som kan göra att det luktar metalliskt eller lite sött. Det är ingen stor skillnad mot andra dagar och du behöver inte tvätta dig hela tiden eller så.

Blodet har olika färg i början och slutet av mensen. Första dagarna brukar det vara klarrött. Det kan vara rinnigt eller komma ut i mörkröda klumpar. Mot slutet blir det brunaktigt. Det beror på att det sipprar ut långsammare då och hinner mörkna på vägen ut.

En del har mens i tre dagar, andra i över en vecka. Några blöder lite, andra mycket. Sammanlagt brukar det rinna ut max en halv deciliter blod under en mens. Blodet är utblandat med slemhinna och annan vätska och det kan verka mer än det är.

Varje månad släpper äggstockarna iväg ett litet ägg genom äggledaren. Livmodern förbereder sig på att ta emot ett befruktat sådant ägg. Därför ska det vara gosigt där inne och slemhinnan växer till sig och väntar. Men när det inte kommer ett befruktat ägg – som det ju för det mesta inte gör – så stöts hinnan ut och det blöder några dagar. Så här håller det på varje månad under många år. Utom när du blir gravid. Då upphör mensen. Och sen kommer den tillbaka igen.


MENSKOPPEN

Senaste tiden har jag börjat fundera på att använda menskopp.

Har ni någonsin tänkt på det?

Vill ni veta mer om produkten?

Här får ni 2 länkar till super bra sidor om menskoppen där du kan få all information du behöver!

Menskoppen - Exakt alla information du behöver veta om menskoppen finns här!

Menskopp - Hitta den bästa storleken på menskoppen för dig, välj färg och köp!

Det är dags att alla får veta att det finns 4 olika prudukter att välja bland.

 1. Bindor
 2. Tamponger
 3. Menskoppen
 4. Trosskydd

Det är bara att välja.

Jag kommer helt klart att skriva mer om prudokten som allt fler börjar upptäka!

Ha en bra fortsatt kväll!


LIBRESSE SVARAR

Jag frågade en fråga på libresses hemsida en månad sen och fick svar idag!
Kul verkligen.

Jag frågade: H

ej, kan man sova med tamponger utan att man skadar underlivet eller något sådant, jag brukar vanligtvis använda tamponger på natten men borde jag fortsätta?

 

 

Tycker att jag fick ett riktigt bra svar faktiskt.
Men just det här var jag lite orolig över, visste faktiskt inte vad jag skulle tro när alla ger mig olika svar.
Men nu har jag bestämt mig för att svaret här ovan är rätt :)
Nu vet ni andra också ju!

 

Jag fick det här svaret:

Hej! Skälvklart kan du fortsätta med tamponger på natten, men glöm inte att byta direkt på morgonen. Var också noga med att tvätta händerna både före och efter du förr in den. Det där med att skada underlivet har du nog hört från tss, tampongsjukan som man kan kalla den, men det är inget man ska vara rädd över. Kram!

 


BIONDOR

Vad tycker ni om bind märket Libresse?

Dom flesta har nog provat på Libresse.

Själv tycker jag att deras bindor är helt okej.

Inga konstigheter alls.

Men vad jag märkt med märket är att dom fuskar i spelet.

Alla märken tävlar ju mot varandra för att få köpare.

Libresse är nog alldeles för tävlings inriktade.

Tycker det är lite kul faktiskt.

Ni har ju sett att dom har designer bindor och reklamerar väldigt mycket för det fina omslaget, dom har även tillvärkat någre små behållare man får med när man köper ett paket Libresse.

Dom unga tjejerna blir självklart lockade och köper produkten.

Kanske något man borde tänka på.

Always t.ex, dom brukar oftast reklamera om vad bindan gör, denns uppsugnings förmåga och osv.

Jag gillar personligen deras bindor men tycker att dom värkar lite..tantiga?

Jag tror nog det är därför dom unga tjejerna väljer Libresse framför Always.

Vilka bindor gillar ni bäst?


MENSKOPP

Hej!

Är det någon där ute som funderar på att köpa en menskopp?

Här trycker du för att beställa dom här fina menskopparna.

Det finns då 3 st storlekar

S,M och L.

Dom här nedan är str S.

Alla menskoppar har ju olika namn, dom färgade heter Ladycup och den längst ner heter Lunette.

Vad är det för skilnad nu då?

Jo Lunette är lite tjockare och har mer motstånd när man försöker vika ihop den.

Dom andra tre har därimot inte lika mycket motstånd.

S LadyCup GREEN

289:-

S LadyCup LILA

289:-

S LadyCup YELLOW

289:-

S Lunette

279:-

MENSKOPPEN - ETT MILJÖVÄNLIGT VAL


BINDOR

Bindans egna funktion är att man klistrar fast bindan (det är klister på denns baksida) på sina trorsor så fångar bindan upp alla mens utanför kroppen.

Det finns massor med olika bindor!

Bindor med vingar, utan vingar, string bindor, bindor som luktar gott, tjocka bindor, tunna bindor.. finns säker fler men det var några jag kom på nu.u.

Dit pilen pekar är vingar (för er som inte visste).

Dom hjälper till att hålla bindan på plats och gör så att troskanterna inte råkar få blod på sig. Personligen skulle jag rekomendera vingar!

Varför finns det så många olika då?

Alla vi är ju olika så det måste finnas olika sorter för alla.

Det finns ju flera stycken att välja mellan när du är på konsum och ska handla bindor.

Men varför tar du samma paket bindor som du alltid gör?

För det är DIN sort.

Det är den sorten som du gillar bäst.

Dom andra sorterna är ju för andra.

Själlv gillar jag att variera lite.

Jag brukar köpa natt bindor från always, tunna bindor från libresse och ett paket trosskydd från något okänt märke.

Fast nu använder jag mest tamponger men det hännder ju att jag använder bindor.

Det här är det som är bra med bindor:

 • Man kan inte bli sjuk av dom. Med tamponger kan det t.ex bli infekterat eller så.
 • Det känns säker met nattbindor när man sover.
 • Trosorna blir inte blodiga.
 • Det är kul men designer bindor och vissa luktar gott.

Det här är det som är dåligt med bindor:

 • Dom är stora så det är svårt att gömma dom, jag menar det är lättare att ha en tampong i fickan än en binda.
 • Om det kommer luft i kontakt så luktar det hemskt.
 • Det är obekvämt och gegit.
 • Man kan inte bada med dom.

HYLSOR

Det vanligaste här i sverigie är tampongen man för in själv med fingrarna.

Men i t.ex Usa är det mer vanligare med tamponger som har hylsor.

Vad är en hylsa nu då?

Dom ser ut så här, vanligast är att dom är vita då..

Men den här bilden var ett bra ex.

Så ser en tampong med hylsa ut, men hur gör man?!

Man för först in en fjärde del av hela tampongen.

Tampongen är ju  två delar, eller hur?

Ni ser ju själv.

Man för först i en bit av tampongen.

Man ska inte trycka eller något alls då.

Det är bara tt föra in den långa saken i slidan.

När ungefär halva biten av första delen är inne så ska du börja trycka på det som är längst ner.

Då kommer tampongen som är innuti hela plats grejen föras in.

Tryck hela vägen och sen tar du bara bort hylsan.

Tampongen är nu i slidan på den rätta platsen om du gjort rätt.

Det finns självklart en tråd på tampongen så det är bara att dra ut tampongen när du känner att den är full.

Men varför ska man ens använda tamponger med hylsor?

Vissa kanske inte vill föra in hela fingret i slidan.

Det blir helt enkelt för obehagligt för dom.

Därför finns tamponger med hylsor.

Det kan ta ett tag att lära sig denns funktion men det kommer att gå hur bra som helst när du lärt dig!

Tamponger med hylsor finns i OBs märke annars finns det massor med andra bra märken du kan prova t.ec Tampax och Pearl, dom hittar du i den mataffär!

Jag hoppas ni förstår på ett ungeför hur hylsorna funkar.

Med andra ord puttar dom bara in tampongen istället för att man själv ska föra in fingrarna.


MENSKOPP

Har som sagt fått några frågor man jag kunnat förklara lite mer om vad menskoppen faktsiskt är.

Koert fattat är det en kopp (förstås) som är gjord av silikon, den för man in i slidan precis vid öppningen, den fylls med blod, man tar ut den och då vr det bara att göra om den.

Fixa menskoppen -

En menskopp fixar man på internät, 300 spen ungefär ar vad den kostar.

Den kan även finnas i några få hälso affärer.

Att hitta rätt storlek kan vara lite svårt.

Man vet kanske inte alltid hur stor menskopp man behöver.

Det finns storlekarna S, M och L.

Det också på om du har fått barn eller inte.

Men det brukar finnas en guide på sidorna som säljer.

Första gången -

Det är alltid lite extra pirrigt första gången men det kommer att gå bra!

Glöm inte att tvätta händera och menskoppen första gången.

Sen viker du menskoppen på ett sätt som passar dig bäst.

Att vika en dubbelt kan vara ett bra sätt!

Kom ihåg att slappna av för annars kommer det bara bli stressigt och svårt att få den på plats.

Menskoppen ska sitta precis vid öppningen, inte där tampongen sitter alltså.

Det kan vara en stor fördel att man använt tamponger förut.

Att man börjat få regelbunden mens måste man hunnit få också.

Men du viker bara ihop menskoppen, för in ungefär halva menskoppen, släpp menskoppe så den väklar ut sig sen för du bara in den så hela menskoppen är i slidan. Den lilla pinnen ska vara utanför kroppen, det går bra att klippa den kortare, vissa klipper av den helt. Inte så kul att ha en pinne utstickande direkt.

 

Skötsel -

När du tagit ut menskoppen och tömt den så tvättar du den med vatten och tvål.

Tvätta noga bort all tvål. Skaka bara av menskoppen så är den redo för att föras in igen. När mensveckan är slut så måste du koka din menskopp så att den blir helt ren för nästa gång. Koka den bara 2-3 minuter så att inte menskoppen förstörs. Ha gärna en kastrull bara för menskoppen så blir det bäst för matlagningen! Sedan är det bara att förvara den någonstans utan smuts och så, lägg den helst i den lilla påsen man får med.

 

Andvändning -

För att vet hur mycket du blöder kan du använda menskoppen i t.ex 4-5 timmar sen kollar du hur mycket du blödde, det blir lättare sen att veta hur länge du ska ha i menskoppen för att undvika läckning. Menskoppen byts ungefär 2-3 gånger per dygn, den rymmer ju betydligt mer än tampongen.

I slutet av mensperioden kan man känna (iallafall jag) att man inte vågar föra in en tampong eftersom man är rädd att det ska sugas upp för mycket.

et är slut på det nu, eftersom menskoppen bara tar imot mens så kan den inte suga upp för mycket. Har man kraftiga flytningar är menskoppen något att rekomendera. Den kan allså användas då du inte har mens också!

Men 8 timmar under mensperioden är nog lagom.

 

Ps: det blir en ''bra/dåligt om menskoppen'' till veckan!

 

Frågor -

 • HUR GAMMAL MÅSTE MAN VARA FÖR ATT ANVÄNDA MENSKOPPEN? - Efter att man haft mens i ungefär 1 år kan den vara okej att börja använda menskoppen.
 • VAD HÄNDER OM MAN INTE FÅR UT MENSKOPPEN? - Efter att man verkligen försökt att ta ut den men det inte funkat så går du bara till en gynekolog (dom finns på ungdomsmottagingen och vårdcentralen) så får hon/han ta et den.
 • KAN MAN VARA FÖR TRÅNG FÖR MENSKOPPEN? - Nej, vår kropp ska kunna föda ut ett barn och menskopen är ju betydligt mindre så det ska nog gå bra.
 • KAN MENSKOPPEN GLIDA UT? - Menskoppen håller sig fast med hjälp av musklerna så den kan inte glida ut. MEN om du t.ex ska gå på toa och göra nr 2 ;) så kan det vara möjligt att menskoppen krysstas ut.
 • VART KAN MAN KÖPA EN MENSKOPP? - http://menskoppen.se  &  http://menskopp.se 

 

HAR JUST DU EN FRÅGA ÄR DET BARA

 

ATT MAILA ELLER KOMENTERA!!!!!!

 

 

 

 

Ha en trevlig kväll fina läsare så syns vi imorgon! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här når du mig: mens.blogg@hotmail.com


SVAR

Det var någon som undrade om skillnaden mellan ob tamponger och andra tamponger så jag tänkte svara på det nu.

Ob har som ett tunt lager ``tyg´´ över deras tamponger som gör att det blir mycket lätare att föra in tampongerna, det hjälper också när man tar ut tampongen.

Hur vet man vilka ob tamponger man ska köpa för att få det lättaer då?

Ob pro comfort heter tampongera och finns i alla storlekar!

Står det bara ob så har dom inte det här tyget som gör det lättare att föra in.

Majoriteten här i sverige är det fler som använder ob tampongerna, dvs ob pro comport bland tonåringarna.

Skillnden är alltså att ob är lättare att föra in MEN dom är dyrare än dom andra tampongerna.

Så vad väljer du?

Betala för lite dyrare men få in dom lätt eller billigare men svårare att få in dom?

Själv tror jag att dom flesta börjar med tamponger som är lättare att föra in och sen gå dom över till dom billigare när dom lärt sig tampongens teknink.

Tror ni också det?

Tycker iallafall att det är jätte kul at så många hittat hit!

Ska försöka uppdatera så mycket som jag kan!:)


MENSEN

Det kan ju vara mycket möjligt att det finns dom som inte fått mens och läser bloggen men jag bara sitter och skriver en massa om menskoppar och tamponger så nu hade jag tänkt att berätta om hur första mensen är och vad man ska göra.

HUR VET MAN NÄR MAN FÅR MENSEN?

- Det vet man inte men har du haft flytningar (flytningar är en genomskinlig gegga som du kan hitta i trosorna varje dag) i ungefär 1-2 år så är det väldigt snart som du får din mens.

Vanligast är då man är 12-13 år.

Mensen kommer då du inte tänker på det, alltså om du går och tänker på när du ska få mensen och så kommer den inte. Alltså när du minst anar det så har du en rund röd fläck i trosan. Den första mensen brukar inte vara så mycket. Bara en liten blodfläck i trosan helt enkelt. Vad gör man här näst då, din mamma, syrra eller du själv kanske har nog några bindor.

 

VAD ÄR BINDOR OCH HUR FUNKAR DOM?

  

- En binda kan se ut på många sett men såhär ser dom ut om man vill ha en bra binda som inte läker. Vad gör då bindan? Den har som ett klister på undersidan så man klistrar bara fast bindan på trosorna så när blodet kommer ut ligger bindan där och tar imot blodet. En binda är helt ofarlig mot kroppen och är det lättaste mensskyddet. Man bara klistrar fast bindan så är det klart liksom.

Det mindre bra är att man känner av den och när blodet kommer ner.

Är inte alltid så kul men det här är skyddet som dom flesta använder när man fått sin mens. Vissa kanske inte vill använda tampong/menskopp så dom kör med bindor livet ut.

 

VEM SKA MAN BERÄTTA FÖR DÅ?

- Jag tor nog dom flesta berättar för deras mamma först eftersom det brukar oftast vara hon som står en nära, hon har ju destutom fått mens så hon vet.

Vissa berättar för deras kompisar, pappor, syskon, kusiner först så det är helt olika.

Men mammorna är endå dom som får besked först.

Jag berättade för min mamma först sen började jag prata med mina kompisar också så det visade sig att dom också fått.

 

HUR FUNKAR DET?

- Vi säger att du får din första mens idag alltså den 16 januari, hur vet man när man får den näst gång då?

Man bara räknar 28 dagar efter. Man räknar med första dagen och sen ser man vilket datum det blir.

Den 12 februari får du din mens om du fick den idag.

Men sen brukar mensen vara otroligt oregelbunden under dom första månaderna.

Att den kommer helt överaskande alltså.

För mig hoppade mensen hur mycket som helst, vissa månader fick jag mensen, andra inte.

Så det var riktigt jobbigt att inte veta.

Men 26 eller 28 dagar är det dom flesta får.

Mellan 21 och 32 dagar kan det också bli.

Men kom ihåg: Är du orolig, äter dåligt, tänker på mensen så kommer den nog en vecka efter beräknad tid.

 

HUR FÅR MAN BORT BLODET FRÅN TROSORNA?

- Man kanske inte vill att sin mamma ska märka ens första mens genom att tvätta kläderna.

Skit kul om min mamma skulle komma fram till mig med mina mens trosor i handen, haha.

Så för att undvika det tvättar du bara trosorna med vatten och fläckborttagning.

 

HUR MYCKER KOMMER DET DÅ?

- Hur mycket mens rinner man under dom första gångerna kan man undra.

Inte så mycket faktiskt men det är väldigt olika.

Jag har en kompis som fick hur mycket mens som helst under sin första vecka så det är väldigt olika.

Men just den första gången kommer det bara en fläck så får man se vad som händer dom andra dagarna.

 

BORDE MAN VARA MED PÅ IDROTTEN UNDER FÖRSTA VECKAN?

- JA! Varför skulle man inte? Det är bara att leva som vanligt, låt inte mensen stoppa dig! Idrotta, ta en dusch och byt binda. Lättare än så blir det inte.

 

HUR VET MAN NÄR BINDAN ÄR FULL?

 - Man går in på toan, kollar och sen vet du. 

 

KAN MAN GÖRA ALLT SOM VANLIGT DÅ?

 - Ja det kan man. Sova, äta, springa, kolla på tv, allt.

UTOM BADA! Det kan man nämligen inte med bindor.

Använd tampong eller menskopp för att göra det möjligt. Har du inte så ycket mens just då kan du köra utan men det gör du bara om du verkligen inte vill använda tampong eller menskopp. 

 

 

 

HOPPAS MIN INFO HJÄLPT ER!

FRÅGA HJÄRNA OM DU UNDRAR ÖVER NÅGOT.


FRÅGA

Kan inte tampongen försvinna inuti mig?

- Nej det kan den inte, tampongen har ingenstans att ta vägen eftersom öppningen längre upp är för lite för att tampongen ska komma igenom.

Så du kan vara helt lugn!


MENSVÄRKS TIPS

Hur ska man få bort mensvärken?!

 

 • Lägga en värmedyna över det omrråde som värker t.es mage, rygg.
 • Att röra på sig, träna mycketså försvinner mensvärken inom kort.
 • Att onanera och ha sex med någon annan kan även hjälpa värken.
 • Det finns även receptfria värktabletter att köpa på apoteket som lindrar värken.
 • Har man så ont så man inte kan röra sig kan man göra olika ställningar t.ex att dra upp knäna då du ligger ner.

Man ska inte behöva ha så ont att man inte kan gå till skolan eller jobbet. Om man har mycket problem kan smärtlindrande som en läkare skriver ut hjälpa. Behöver man preventivmedel kan även p-piller hjälpa mot mensvärk. För att få det utskrivet kan man gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Om man har så ont att man kräks och inte kan svälja en tablett kan man få stolpiller som förs in i analöppningen. De ger snabbare effekt än tabletter.

FÖR ER SOM INTE HAR NÅGON MENSVÄRK SÄGER JAG BARA: ORETVIST!!

 

 

 

 

 

 

Hur känns mensvärken?

- Mensvärk innebär oftast en smärta som sitter långt ned, under naveln. Ibland strålar smärtan ut i svanken. Inte så skönt.

 

 

 

ps:  För er som inte sett det här klippet kan det vara lite kul klicka bara på länken ---> mensvärk i tv 


SKJUTA UPP MENS

Kan man skjuta upp sin mens?

 

- JA.

Ska du på en resa till grekland en vecka och du är säker på att mensen kommer just då.

Du kan rädda resan! Genom att skjuta upp din mens.

Man ska helst bara låta kroppen jobba själv men vill du verkligen skjuta upp mensen så går det.

Det är bara att besöka ungdomsmottagningen så får du uppskjutnings piller utskrivna.

Ta gärna en förelder/vårdnadshavare med dig ifall du inte skulle vara gammal nog för att få dom utskrivna.

Hur gör man nu då?

En kompis till mig skulle på ett sommar läger där det inte finns normala toatellet så hon skjöt upp mensen.

Så jag kan lite om det.

Det är som små tabletter man tar varje dag så länge man vill skjuta upp mensen.

Du ska börja ta tabletterna 3-4 dagar före du förvättas få din mens.

Du ska max skjuta upp mensen en vecka för att inte förvirra mensen allt för mycket.

Du kommer att få din mens omkring 2 dagar efter du tagit den sista tabletten.

Om det är någon som undrar hur gammal min kompis var då hon sköt upp mensen var svaret 13 år.

Har man bara fått en någonlunda regelbunden mens så kan man göra det mesta.

Inte köra bil då...

Tableterna är gratis.

 

 

 


INGEN MENS

Jag äter piller för att ta bort mensen helt, har ätit det ett bra tag nu.

Borde jag fortsätta? Finns det någon som känner som jag?

- Du gör precis som du vill!

Nu har läsaren skrivit en lång och personlig tex till mig och jag valde att skriva dit det jag skrev nu för att göra det så smidigt som möjligt.

Det finns faktiskt någon som känner precis som du!

Tryck här så ska du få se att ni båda tänker det samma.

Det finns även en massa kommentarer till inlägget så alla ni med liknande problem kan få hjälp.

Jag lovar att det är någon ni alla känner till!:)

Det är väldigt olika hur kropparna reagerar men prata med din läkare och kolla om allt är som det ska dvs ok.


OREGELBUNNDEN MENS

Det är så vanligt med oregelbunden mens i början av puberteten att man faktiskt kan kalla det för normalt. Det finns en del tjejer som är så regelbundna att man nästan kan ställa klockan efter deras mens, men de är ganska få.

Om menscykeln fladdrar väldigt mycket kan det finnas flera orsaker till varför. För nybörjare handlar det oftast om att det tar ganska lång tid innan hormonerna som styr menscykeln har kommit in i en jämn rytm, och även när de har det kan mensen variera ganska mycket. De flesta varierar några dagar till en vecka hit eller dit om fyraveckorsstrecket. Allt mellan 21 till 35 dagar mellan första dagen på en mens till första dagen på nästa mens räknas som normalt.

Många tjejer har oregelbunden mens för att de väger för lite och/eller bantar eller har en ätstörning.

En del kvinnor får inte regelbunden mens förrän de fått barn.


OB

Vad är den största tampong storleken bra för, ag menar ingen använder den u ens?

 

    

 

- Det är faktiskt inte så många som använder dom stora storlekarna.

Men det finns dom som använder. Alla är olika vilket betyder att alla inte blöder lika mycket.

Vissa kanske blöder hur mycket som helst och då kan det vara bra med en lite större storlek. T.ex efter man fött barn brukar man blöda riktigt mycket så då kan det vara bra med en lite större tampong.

Nu la ag upp en bild på obs tamponger eftersom det är dom som är dom populäraste.

Som ni ser finns inte ob procomfort i super plus utan denns största storlek är super. Ob finns därimot i super plus.

Som ni hör på namnet är ob super plus (den gröna) den största storleken.

Kom ihåg att alla ob tamponger är lättare att föra ín om det står ''pro comfort'' på omslaget.


NY BLIVEN KVINNA?

Det är väldigt olika hur man firar sin allra första mens från familj till familj.

För några är det inget särkilt alls och för andra ordnar dom en stor fest.

Det beror oftast på ens egen mamma, hur hon väljer att fira.

För mig var det inte någon märkvärdig sak, jag berättade för mamma, hon vissade mig några bindor och sen var det över.

Jag skulle bara tycka det vore pinsamt om mamma hade fixat en fest och så.

Men presenter får man så det är ju kul!:)

Man firar alltså att man blivit kvinna.

Jag tror det var min kompis kusin som firade sin första mens lite större.

Hon och hennes släkt åt på resturang och fick lite pengar.

Inte så tokigt.


MENSSKYDD

Vad händer om mensen kommer när man är i skolan och inte har med sig något skydd?

 • Fråga en kompis om hon har.
 • Fråga en lärare.
 • Fråga skolsystern (hon brukar oftast ha)
 • Kuratorn brukar också ha.
 • Även kiosk tanten (om du nu har en kiosk på din skola)
 • Vågar du inte fråga desa eller hittar ett annat hinder he dit papper.
 • Fler hinder? Dra på hemköp eller något.

MENSKOPP

Vill ni veta vad lilla jag gjorde igår?

Jo igår provade jag på menskoppen!

Så varför inte läsa det här ganska långa inlägget om hur min första gång gick till.

Blir vår nästa man (kvinna) du?

Läs om mina åsikter om menskoppen och tänk efter om menskoppen skulle vara ett bra val.

Jag fick menskoppen för någon vecka eller så och har inte vågat prova den förens igår.

Ingen var hemma igår så jag tyckte det passade då.

Nu ska jag berätta!

Koppen jag använde hete Femmecup.

Femmecup.

Det första jag gjorde var att tvätta mina händer och menskoppen.

Sedan började jag få det här pirret.

Det var som första dagen jag förde in en tampong.

Jag vek koppen en gång på hälften och sen en gång igen.

Ville att den skulle bli så liten som möjligt.

Sedan försökte jag ''trycka'' in den.

Mn känner direkt när hela överdelen är inne så då förde ja in den lite grann mer och släppte sedan menskoppen så den öppnade upp sig.

Då förde jag bara upp menskoppen så att bara själva pinnen var utanför kroppen.

Men jag fick försöka några gången innan jag fick upp den.

Första gångerna visste jaginte ens hur jag skulle få in den.

Men jag fick in den på rätt plast 2 gånger :D

Är riktigt stolt! När den väl var där inne så känndes den helt seriöst inte.

Jag trodde man skulle känna av den då man gick och så men så var det inte.

Men den första gången jag fick in menskoppen så fick jag värsta paniken att jag inte skulle få ut den men jag vek den lite lätt och drog ut den långsamt.

Det var ju helt klart lite läskigt men menskoppen var ju endå så längt ner så det är ingen ide att vara rädd (känner jag nu).

Man kan förvara sin menskopp i förvaringspåsen som tillkommer.

Något som måste till lägas om den här menskoppen är att den är otroligt mjuk!

Jag trodde dom skulle vara lite hårdare men dom är hur mjuka som helst!¨

Jag har inte fått min mens än så jag kan inte rikgtigt säga något än om vad jag tyckte under mensperioden.

Men jag brukar ha ganska mycket flytningar (irriterande eller vad?)så jag använder menskoppen till det.

Menskoppen kan alltså användas till det!

 

Men några tips om allra första gången är att du ska läsa mycket om menskoppen innan du provar så du känner dig säker. Kom ihåg att slappna av annars blir det bara konstigt. Får du inte in den första gången, ge inte upp hoppet för det ska g att få in den.

Se även till att den är helt uppviken för annars kommer det att läka.

Jag tänker iaf använda menskoppen flitigt!

Dom dåliga sakerna jag tycker om menskoppen:

 

* Kan vara svårt att få in den dom första gångerna.

* Man måste koka menskoppen för att den ska bli helt rengjord. (För dom som bor hos sina föreldrar och har syskon hemma kan den inte vara lätt att hitta en bra stund att koka menskoppen men menskoppen ska kokas 2-3 minuter så en liten trip till spisen borde ingen märka).

* Det är riktigt äkligt att töma menskoppen med mens/flytingar.

* Den finns framför allt att köpa på internät och då måste man vara 18 för att beställa så det kan vara lite pinsamt att be föreldern bestäla åt en. Men kom ihåg att det är samma sak som att be mamma köpa hem bindor eller tamponger. Lär din mamma lite om menskoppen vet ja!

* Man kanske råkar föra in den för mycket, den ska ju bara vara precis längst ner.

 

 

Dom bra sakerna jag tycker om menskoppen:

 

* Otroligt bllligt i längden! (En kopp kostar ca 300:- och kan användas i 8 till 10 år).

* Man känner inte av den och den syns inte alls!

* Man kan bada med den.

* Man byter inte så ofta, det är mycket bättre att bara se blodet  ungefär 3 gånger per dygn istället för 6.

* Man behöver inte oroa sif för infektioner och de ( om man tvättar den ordentligt så).

     

Det var mina åsikter om menskoppen.

Fråga bara om du undrar något så besvarar jag din fråga mer än gärna.


FRÅGOR

Har man mens hela livet?

- I stort sett ja. Mensen slutar ungefär när man är 45-55.

 

Kan man prata om sina mensproblem på ungdomsmottagningen?

- Apsolut!


P-PILLER

P-piller

Jag har ju en spalt till vänster där man får kryssa i det man tycker jag ska blogga mer om.

Det är några som har kryssat i p-piller så därför väljer jag att göra ett lång inlägg nu om just p-piller.

P-piller är ju även en liten del utav mensen så det kan passa att skriva om just det här.

Vad är p-piller bra för?

- P-piller används främst för att skydda sig mot att bli gravid.

Om p-pillret används rätt skyddar de mot graviditet i 99.5% av fallen.

Man ska alltså ta en tablett varje dag.

Hur lång tid får det gå mellan 2 p-piller och vad händer om man glömmer en?

Om du glömt ett p-piller så ska du ta det så snart du kommer ihåg det även om det betyder att du måste ta nästa dags p-piller samtidigt. Om du glömmer att ta ett p-piller så är risken att bli gravid större och det är därför bra om du skyddar dig med kondom i sju dagar framöver tills kroppen stabiliserat sig lite. Det ska helst inte gå mer än 18 timmar efter det att man ska ha tagit sitt piller för då är risken för graviditet stor.

Har man en riktigt regelbunden mens kan man använda p-piller för att göra den regelbunden men du måste ha haft mens ett bra tag innan och glöm inte att kolla på ungdoms mottagningen först för att se om det verkligen är okej.

Har du kraftiga värkningar under mensen ska du också kolla med ungdomsmottagningen.

Hur gammal ska man vara för att börja använda p-piller?

- Så gammal ska man ju inte behöva vara. Har en kompis som började använda p-piller när hon var 14. Vid den tiden hade hon alltså haft mens i 2 år.

Hon var inte såhär jätte förtjust i p-pillren eftersom hon ofta glömde ta dom. Hon skulle ta dom kl 7 varje morgon och glömde ta dom väldigt mycket.

Men hon hade ju med sig sina p-piller till skolan så det var ju ingen fara.

Nu har hon ju vant sig då hon använd p-piller ett tag så det ska inte vara något problem.

Kan det vara så att mensen hoppar över när man äter p-piller?

Ja, det kan vara så att menstruationen hoppar över eller blir rubbad när man äter P-piller. Den blödning man får när man äter p-piller är egentligen inte mens utan en robot-mens. Alltså artificiell. Då kan det vara så att den helt enkelt inte kommer en månad men om den hoppar två månader så ska man göra ett gravtest. Äter man minipiller är det dock helt normalt att mensen upphör.

Ska jag börja använda p-piller?

- Är det så att du vill börja använda p-piller så är det några punkter du borde kolla på innan.

- du har högt blodtryck
- du eller någon i din familj har haft fått en blodpropp eller en annan hjärt-kärlsjukdom före 50 års ålder.
- du röker och är över 35 år
- du är kraftigt överviktig
- du har migrän med neurologiska symtom
- du är sängliggande under en längre tid

Är det så att du kanske är kraftigt överviktig eller har ett högt  blodtryck är det kanske inte en sån bra ide att börja använda p-piller.

P-pillren får inte samma effekt så och din kropp kan börja må dåligt.

Sedan är det några saker här du borde fundera över.

- Du har svår PMS. Kvinnor som mår dåligt före mens är känsliga för hormoner och en del blir deprimerade av p-piller (medan andra istället mår bättre när de använder ett östrogendominerat p-piller.)
- Lever oregelbundet eller har lätt att glömma. P-piller fungerar bara om man tar dem varje dag.

Så ta en riktig funderare innan du börjar använda p-piller.

Hur andvänds p-piller, hur länge är man skyddad och får man inte mens när man tar p-piller?

P-piller, preventivpiller, är ett preventivmedel för kvinnor i form av tabletter som intas oralt. De innehåller hormoner som finns naturligt i kroppen, och tas dagligen för att förhindra graviditet. P-Piller kan också användas för att lindra kraftig mensvärk. Om en tjej börjar ta kombinerade p-piller (som innehåller både östrogen och gestagen) samma dag som mensen börjar, har hon skydd från och med den första dagen.

Plus och minus

P-piller är bra för att:

- Skyddar mot en rad olika sjukdomar.

- Minskar risk för cancer i underlivet.

- Skyddar kvinnans fertilitet dvs förmågan att få barn.

- Kan vara lättare att bli gravid efter att man haft p-piller (alltså ej svårare)

- Man får en någonlunda regelbunden mens.

- Lindrar mot mensvärk.

P-piller är dåligt för att:

- Minskad sexuell lust
- Nedtämdhet
- Retlighet
- Oro och ångest
- Gråtmildhet
- Viktuppgång (pga ökad aptit)
- Bröstspänningar
- Illamående
- Huvudvärk
- Acne (det finns också p-pillersorter som ger mindre acne)
- Torra slemhinnor, som kan leda till att det gör ont när man har samlag.

Frågorna är många och här kommer svaret.

FALSKT.

Eller vänta lite nu..

Jag kan ju inte ge en slutsats om det nu när jag inte es vet hur exakt alla tjejer som använder p-piller har det.

Men vad jag set av bekanta osv vidare är det ganska många som klagar på att kan få någon extra finne eller så.

Men det brukar vara mest i början.

Mitt svar flir nog.

- Alla är olika,

Ni har hört det förut och ni hör det igen.

Men det är ju sant.

Går man upp i vikt av p-piller eller dagen efter piller (akut p-piller)?

Man blir inte tjock av vare sig mini-piller eller av p-piller. När man äter dessa piller så tillför man kroppen massa hormon, dessa hormoner kan göra att man känner sig mer hungrig. Lyssnar man då på kroppen och äter mer så går man upp i vikt. Alltså pga utökat ätande, ej av pillren i sig. Samma sak kan gälla dagen efter piller. Ha en bra dag!

Fungerar p-piller första dagen man tar den?

När p-pillren börjar verka är lite olika från person till person, men den vanligaste rekommendationen är att man bör vänta i minst en vecka innan man genomför oskyddat samlag.

Nu har jag hållt på med det här inlägget i ungefär en timme så jag hoppas ni gillar informationen ni fått!

Fråga gärna om ni har yterligare frågor. 


MENSVÄRK

VAD SKA MAN GÖRA ÅT DET?

 •  Lägga en värmedyna över de områden som värker.
 • Krampen försvinner om du rör på dig.
 • Orgasm som man kan få genom att onanera eller ha sex med någon kan även lindra värken.
 • Receptfria värktabletter på apoteket hjälper även.
 • Prova olika ställningar T.ex draa upp knäna.
 • Har man riktigt ont kan man skriva ut smärtlindrande hos en läkare eller gå till ungdomsmottagningen och få p-piller utskrivna.
 • Har du så ont så du kräks kan man få stolåpiller som för in i analöppningen.

Hoppas dessa tips hjälpte!

Men att man ska ha så ont att man inte kan gå till skolan/jobbet ska man inte behöva ha.

Gå till ungdomsmottagningen så hjälper dom dig


MENS!

BÄSTA med mens:
√   Man vet att kroppen funkar som den ska.
√   Man kan fira med menskalas.
√   Har man mensvärk som inte är FÖR jobbig, kan man få mysa till det i sängen med te och värmedyna.
√   Man blir ofta sugen på godis och choklad, mums!  

SÄMSTA med mens:
√   Bindor och tamponger är dyrt.
√   Man har en massa hormoner som flyger runt så att man kan bli ledsen sur och arg fast man inte vill.
√   Ibland får man mensvärk. AJ!

√  Det är jobbigt/äckligt att byta mensskydd.

Där ser ni.

Det finns faktiskt bra saker med mens, så alla ni där ute som bara vill mörda mensen.

Ta det lungt, det finns hopp!

Det här är nog det sista inlägget för idag med imorgon så blir det självklart massor med inlägg.

Hade tänkt att skriva lite om flytningar eftersom det är många som undrar om man kan ta bort flytningarna osv.

Kan svara på det redan nu faktikst.

Nej det kan man inte, flytningarna är en del av underlivet men har du det besvärligt med dom så använd trosskydd.

Imorgon blir det som sagt mer om flytningar och annat.

Vi hörs!


PMS

PMS är en förkortning av orden: PreMenstruella Spänningar eller PreMenstruellt Syndrom. Alltså att kroppen funkar lite annorlunda än vanligt inför mensen. Det är jättevanligt, nästan alla tjejer som har mens känner av det ibland, 90%, faktiskt. Vissa (5-8%) får en jobbigare PMS än andra. PMS-krånglen styrs mycket av hormonerna i kroppen, bland annat ett som heter gestagen.

När man har PMS kan man känna det på flera olika sätt:
√ Humöret är inte som vanligt
√ Självkänslan kan kännas lägre
√ Problem och andra jobbiga saker känns större och svårare än vanligt att lösa
√ Ömma bröst
√ Huvudvärk
√ Värk och spänningar i rygg och mage

Det kan till och med hända att man hamnar i bråk som man annars bara skulle ha struntat i, som jag gjorde med Kalle den där gången… Om du känner att du har riktigt jobbiga PMS-besvär, kan du ju som vanligt vända dig till din ungdomsmottagning, skolsyster eller vårdcentral.


Flytningar

Vem har flytningar?
Alla tjejer får flytningar, det är helt naturligt.

När får man det?
Flytningarna börjar komma när man är i puberteten. Innan första mensen. Sen har man det resten av livet, fast det blir mindre ju äldre man blir.

Varför?
Hur knasigt det än låter är gegget där för att hjälpa till. För att hålla slemhinnorna inne i snippan fuktiga. Flytningarna håller rent och skyddar mot infektioner och bacillusker.

Hur ser det ut?
Innan man fått sin mens är flytningarna mest vita eller lite gulaktiga. Men sen ändras de lite beroende på var man är i sin menscykel. Runt mensen kan de vara lite brunaktiga och vid ägglossning (ca två veckor innan mensen) är de mer genomskinliga.

Hur mycket?
Det är olika, ibland kommer det mycket och ibland mindre. Inget konstigt om det ändras från vecka till vecka.

Ska jag använda mensskydd?
De flesta använder bara trosor. Byt ofta om du har mycket flytningar. Slidan behöver få luft så det är ganska bra att inte använda något. Om man har lite brunaktiga flytningar kan man skydda underkläderna med trosskydd. Men använd ALDRIG tampong om du bara har flytningar! Det kan skava och torka ut.

Hur ska jag tvätta mig?

Att tvätta för mycket med tvål mellan benen kan torka ut och störa flytningarnas jobb. Det räcker att tvätta med ljummet vatten en gång per dag.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Nu har ni fått en lite bättre bild på vad flytningar är och så.

Jag vet att många tycker det är jobbigt men det är en del av livet!:)


Mens frågor

”Jag har inte fått mens. Tänk om jag får det i skolan, då vågar jag aldrig mer visa mej! Vad ska jag göra om jag får mens i skolan?” 
 
 
Hej! Du kan ju ha en binda i väskan om du är orolig, eller ett trosskydd. Oftast när första mensen kommer så hinner man få lite brun- röd- eller rosa-aktiga flytningar innan, så att man får ett tecken på att den är på väg. Då kan man börja förbereda sig. Det kommer väldigt sällan mycket blod direkt, så du kommer antagligen bara märka en liten fläck i trosan och då vet du att det är dags att skaffa en binda. När jag fick mens använde jag toapapper i trosorna första dagen i skolan, men det var ingen fara, ingen märkte något alls!

  ”Jag fick mens  i dag och jag undrar om det är normalt att behöva byta binda 9 gånger om dagen?”
 
Jag undarar varför du har bytt så många gånger, man behöver inte byta bara för att det är lite blod i bindan. Om bindan suger upp allt, räcker det med att byta när du går på toa och kissar eller när det känns kladdigt. Om man ständigt ska ha en helt ren binda månste man  byta nästan jämt. Är det däremot så att du bytt ofta för att du blöder mycket, så kanske du behöver en binda gjord för att suga upp mer. De finns med olika uppsugningsförmåga. Fråga i affären, på apoteket eller nån annan du litar på. Många blöder mycket de 1-3 första dagarna av mensen. Blöder du så mycket att det är jobbigt, kan du alltid vända dig till undgomsmottagningen för att kolla så allt är som det ska. Man kan tex få järnbrist om man förlorar mycket blod, och då kan de hjälpa dig även med detta. Lycka till och kram!
 
”Ungefär en vecka innan min mens så är jag jättesur å blir irirterad på allt å alla. Är det pms?
Jag vill inte ha mens för den är så jobbigt! Kan jag inte få slippa den? Snälla kitty HJÄLP MEJ!<3&Prime;
 
Jag känner igen mig! Ja, det är förmodligen PMS! Visst är det hemskt? Försök att ha några hemliga symboler för mens och PMS i din kalender, så att du är redo när det sätter igång. Det är alltid lättare att stå ut om man vet vad det beror på. Man kan försöka jobba med sig själv inne i huvudet och tänka: ” Nu är jag sur och arg, men det är för att jag ska få mens. Jag är det kanske inte egentligen, kan jag försöka släppa det arga? Finns det nåt annat sätt jag kan försöka tänka på?” Det funkar i alla fall för mig.
 
” Hej allihopa, jag är i desperat behov av hjälp! I bland när jag duschar så brukar jag ta en liten stark stråle och sen sätta den mot kissemuran (slidan). Oanerar jag då? Jag har inte fått mens ännu, kan det göra så att jag stoppar mensen att komma ut då?”
 
Ja, det låter som att du onanerar. Det gör nästan alla! Troligtvis är det klitoris du riktar strålen mot, det är den som gör att det känns skönt. Onani är bra, skönt, naturligt och viktigt. Det gör bara gott för kroppen. Det kan absolut inte stoppa mensen på något sätt alls. Spruta bara lite snett framifrån, inte rakt underifrån upp mellan benen, så att du inte sprutar vatten rakt upp i slidan, (upp i själva hålet alltså) då kan det bli torrt och irriterat där. Kram!
 
”Jag fick min mens när jag var 12 år och 4 månader. Jag tycker det är jättejobbigt. Går det inte att göra så att jag slipper den? Kan jag börja andvända tamponger eller måste man ha sex före? Bindorna känns så klumpiga och jag är rädd att dom syns. Snälla hjälp mej!”
 
Hej, mens är nåt vi alla tjejer och kvinnor måste leva med. Det kan vara jobbigt ibland men man lär och vänjer sig. Det blir lättare och bättre med åren. Tyvärr kan vi inte slippa den. (Med p-piller kan man skjuta upp den och manipulera den lite, men det är verkligen inget jag rekomenderar. (Vill du veta mer om det så prata med en barnmorska på Ungdomsmottagningen.)

Man måste inte ha haft sex för att använda tampong. Läs inlägget om slidkransen så förstår du varför den myten finns!
Lär känna ditt kön, känn efter vad de olika delarna sitter. När du sedan hittar slidmynningen, alltså själva hålet där tampongen ska in, så prova att föra in ett finger för att lära känna dig själv. Har man inte kolla på sig själv kan det vara svårt att få in tampongen. Kolla även på inlägget där jag berättar hur man för in en tampong. Det finns ju faktiskt väldigt tunna bindor som ändå suger upp rätt bra, och de brukar absolut inte synas. Kolla runt lite i affären vad det finns. Kanske kan du änvända baggy-brallor eller kjol de dagar du nojjar som mest. Kram!


Tamponger

Välj rätt modell
Precis som med bindorna finns det massor av olika sorter att välja mellan. Som nybörjare kan det vara bra att välja en av de mindre modellerna.

Mycket mens
Första gången du testar är det bra om du har mycket mens, då är det lättare att föra in tampongen.

Vaselin
För att göra det ännu enklare kan man sätta lite vaselin på tampongtopppen. Glöm inte att ta av plasten innan!

Renlighet är en dygd
Tvätta händerna innan, de måste vara rena. Vill ju inte få in några läskiga bakterier :)

Glöm inte att byta
Hur ofta man byter beror på hur mycket man blöder. När man har mycket byter man oftare, kanske var 3-6 timme. När det är lite mindre brukar det räcka med 6-8.

Kombinera
Man kan sova med tampong men vissa tycker att det känns bättre med binda, det är en smaksak. Och när man bara har pyttelite brukar det räcka med trosskydd hela dagen. Det är bra att ha lite olika mensskydd att växla mellan.


Menscykel

Ordet mens använder man oftast när man pratar men har ni märkt att man skriver (eller säger) ordet menstruation.

Det betyder exakt samma sak men menstruation är det riktiga ordet.

Men vad är menscykel nu då?

Det här är en menscykel!

Alltså, första dagar  släpps ägget.

Ungefär 3-4 dagar efter ägget släppts ner får man mer flytningar än vanligt.

Sen kommer mensen en vecka efter.

Mensen slutar.

Det blir vanliga flytningar.

Ägget släpps ner.

Mer flytningar än vanligt.

Allt går i en cirkel alltså.

Det kallas menscykel.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0