mensvärk

Mensvärk

 

Det finns helt klart inget värre än att ha mensvärk en Lördag!

Det gör så himla ont och det enda man vill göra är bara att ligga i sägen men det gör bara mer ont.

Många säger ju att det hjälper att träna och så men det orkar man ju inte mitt i det onda.

Det jag brukar göra är att bara göra vardgliga saker eftersom desto mer du tänker på det desto mer det gör ont.

Så är det iaf för mig.

En gång hade vi en No-lektion, jag hade min mens då.

(Jag brukar bara ha lite mensvärk dom första 2 dagarna sen är det över.)

Men vi skulle bara sitta och lyssna på när läraren snackade om en massa tråk.

Jag hade en binda då och jag brukar må illa ibland när jag känner att mensen rinner.

Eftersom det var en av dom första dagarna rann det hur mycket som helst!

Jag bara satt där helt kall svettig, skit ont i magen, och skakade hur mycket som helst!

Lektionen slutade efter 20 minuters plågsam väntan.

Jag gick direkt till min mentor och sa att jag hade ont i magen och så.

Hon sa att jag såg lite blek ut också så jag fick gå hem.

Ringde pappa så körde han mig hem. När jag kom hem byte jag binda direkt och la mig och sov. Det var skolfoto den dagen så jag kännde mig tvungen att gå tillbaka till skolan för att ta kortet.

Mensvärken var alltså på första lektionen och skolfotot på näst sista lektionen för dagen.

Glömmer aldrig den hat fulla dagen!

Förövrigt har jag inte haft så hemska värkar.

Några brukar ju till och med spy. Tycker verkligen synd om dom!

 

Hittade en bra sida om  ämnet!

Läs och njut!:)

 

MENSVÄRKEN!

Att man får ont när man har mens är inte alls ovanligt. Särskilt vanligt är mensvärk när man är ung. Framför allt brukar man få ont i magen, men man kan också har ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. En del får diarré, några känner sig yra eller kallsvettiga och andra mår illa.Illustration av en tjej som har mensvärkFör dem som har problemen brukar de komma några dagar innan eller på första mensdagen. För vissa sitter de i under hela mensen men för de flesta går de över efter någon eller några dagar. Hur ont man har varierar från person till person. Vissa har bara en svag smärta medan andra kan ha mycket ont.

VAD BEROR DET PÅ?

Varje månad i samband med att man har ägglossning blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Men de flesta månader sker ingen befruktning och då måste livmodern göra sig av med slemhinnan. Det gör den genom att dra ihop sig och sedan stöta ut slemhinnan. Själva slemhinnan kommer ut som blod – mens. Eftersom livmodern är en muskel så kan man få kramp i den när den drar ihop sig. Det är det som ger mensvärk.

VAD SKA MAN GÖRA ÅT DET?

När man har ont kan det vara skönt att lägga en värmedyna över det område som värker, till exempel på magen eller ryggen. Det kan göra att krampen i livmodern släpper. Krampen kan också försvinna av att man rör på sig. Därför brukar det vara bra att till exempel vara med på idrotten i skolan eller gå och träna när man har mensvärk.

Även orgasm som man kan få genom att onanera eller ha sex med någon annan gör att livmodern slappnar av vilket brukar lindra värken.

Ofta brukar vanliga receptfria värktabletter som man kan köpa på apotek hjälpa. Man kan ta värktabletter så fort man känner att mensvärken är på gång.

Om man har så ont att man inte kan röra på sig utan måste ligga kan man prova olika ställningar för att försöka hitta en där det gör mindre ont. Till exempel kan man testa att dra upp knäna.

Man ska inte behöva ha så ont att man inte kan gå till skolan eller jobbet. Om man har mycket problem kan smärtlindrande som en läkare skriver ut hjälpa. Behöver man preventivmedel kan även p-piller hjälpa mot mensvärk. För att få det utskrivet kan man gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Om man har så ont att man kräks och inte kan svälja en tablett kan man få stolpiller som förs in i analöppningen. De ger snabbare effekt än tabletter.

NÄR SKA MAN SÖKA HJÄLP?

Om man är ung och har mensvärk behöver man oftast inte söka hjälp om man inte själv tycker att det är ett stort problem. Men har man mycket ont eller mår illa är det bra att vända sig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Det går alltid att göra någonting åt problemet. Till exempel kan man få värktabletter eller p-piller utskrivna. För att få det behöver man inte göra en gynundersökning.

Går man i skolan kan skolsköterskan också hjälpa till.

Om man haft mens i flera år och plötsligt får mensvärk utan att ha haft det tidigare är det bra att gå och undersöka sig eftersom det då kan bero på något annat


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0