MENSEN

Enligt min menscykel så ska jag ha fått min mens idag men hittils har inget hänt så det återstår att se, kommer den imorgon? ;)

Här kommer ett långt inlägg om vad fan mens är!

Grunden: Mens är blod. Blodet kommer ifrån underlivet. Fåglar lägger ägg så dem har ingen mens, men vi människor lägger inte ägg (utanför kroppen) så vi får mens. Under en månad så finns det ett ägg. Detta ägg lever bara i omkring 28 dagar så har ingen kuk komit och befruktat det så blir det mens. Efter set så kommer ett nytt ägg osv. Befruktas ägget så behöver man bara vänta 9 månader för att sedan få en bebis.

Vem: Alla tjejer får mens.

När: Man får mensen i tonåren, alltså vid 11 till 16 tiden. När man käner att kroppen börjar utväcklas dvs. finnar, bröst, kurvor, flytningar så är mensen väldigt nära.

Menscykel: Man får mens en gång per månad. Varje 28 dag är vanligast. Så från och med första mens dagen kan man räckna när man kommer få sin andra mens, nästa månad. Så det inte känns att man måste ha bindor varje dag. Att mensen börjar om igen och igen kallas menscykel.

Skydd: Det finns ett par skydd att välja bland när det kommer till detta.

För att veta mer om bindor tyck här! 

För att veta mer om tamponger tryck här!

För att veta mer om menskoppar tryck här!

Läs igenom alla dessa tre skyddens kunnigheter för att hitta det skyddet som passar dig bäst. Du kanske även vill variera mella skydden.

Mensvärk: Under de första dagarna under din mensvecka så kan du få mensvärk. Det är väldigt vanligt men inte alls kul. Du kan få ont precis under magen, ryggen, hela magen och låren. Under denna tid är det nog bäst att bara sitta under en filt med en varm kudde på magen och kolla på en film. Värktabletter, idrotta, ta en dusch, onanera eller ha sex. Detta är nog de bästa tipsen jag kan ge. Alla får inte mensvärk men många får.  

Oregelbunden: Under de första året med din mens så kan den vara väldigt oregelbunden allatså att den kommer inom 34 dagar en gång, 23 dagar en gång eller inte dyker upp en gång. Kan vara jobbigt det där så se till att alltid ha med dig ett menssydd. Men var inte allt för orolig! Det kommer trots allt väldigt lite första gången.

Min första: Gick du nyss på toa och såg att du fått mens så kan du vara helt lugn! Mest glad faktiskt. Nu vet du ju att allt står som det ska där nere. Ta bara din mamma eller syrras binda eller bara toapapper tills du kan berätta om de nya nyheterna för din mamma!

17 och utan mens: Är du sjutton år men inte fått din mens än så ska du gå och få en tid hon gynekologen eller en läkare. Du är antagligen underviktig/överviktig eller så ger du kroppen något dåligt. Men för vissa mår hälsan bara bra så det kan ha varit något som står fel i underlivet.

Slutet: Mensen slutar vid 50 års ålder.

 

 

Jag kommer inte på mer att skriva men saknar du något så meddela det!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0