GRATIS DOMÄN!

Hej mensiga läsare! :D

Är du grymt trött på att din blogg adress innehåller skit som (din blogg).blogg.se? Det är dags att fixa sig en helt egen domän va? JA! Jag vet en hemsida där du lätt och enkelt kan samla ihop ett par poäng snabbt och enkelt. Så att du kan få precis vilken domän du än vill ha! :) Nämde jag att det var gratis? Registrera er då fö fan!!!!

EN FET LÄNK TILL REGISTRERINGEN!!!!!


Riktig mensblogg!

Vill ni se en riktig mensblogg ska ni kolla in mens.bloggplatsen.se! Fast ni kan ju även kolla in denna blogg! Fråga om det är något.

MENSFRÅGA

Hej , om man har mens och ska bada i en sjö,
Måste man använda tampong då , eller kan man hoppa över det helt?
Och bada som om man inte skulle haft mensen.
Skulle vara tacksam för svar :)

 

- Du kan både bada med tampong eller utan men badar du utan skydd som kommer det rinna en massa mens precis då du klivit upp och hunnit blivit torr. Därför rekomderar jag dig att använda skydd. Men hardubaralite mens så gör det inte så mycket att du inte använder skydd. 


FRÅGA OM P-PILLER

jag har en fråga, jag tar mitt piller klockan 22 varje dag och torsdags gjorde jag det, och sen i igår(fredag) hade jag sex med min pojkvän typ vid 19-20 tiden... men sen på kvällen glömde jag ta piller och tog det inte fören idag vid 12 tiden.. detta är första gången jag har glömt.. men kan jag vara gravid eller skyddar den tills klockan 22 :O svara gärna !

 

- Det är svårt det där med p-piller, att man måste hålla koll på tid osv. Men strular man till det ordentligt alltså att man glömmer sitt p-piller 3 gånger i veckan eller att man skiter i det så borde man hålla sig ifrån sex ett par dagar. Man vet aldrig säkert. Men i just ditt fall är det ingen fara! Sedan är det ju inte någon exakt tid punkt man behöver ta det utan man håller sig mellan 3 timmar alltså tar man sitt p-piller kl 9 varje dag går det också bra att ta det kl 8 eller 10. Kom ihåg de.


OB TIPS

Tidigar har jag fått en komentar om att OBs tamponger läcker, vilket jag håller med om. Vare sig den är halvfull, full eller helt ny så kan det droppa lite blod längst tråden och bilda en fläck. Jätteirriterand. Men det läsaren komenterade om var att deras vanliga tamponger, eller vad ska man kalla dom?

OB pro comfort - LÄCKER

OB - LÄCKER EJ

Det blev bäst förklarat så. Jag måste hålla med. Med OB tampongerna så läker det inte  i första taget men de är helt klart lite svårare att föra in än OB pro comfort. Så man får bestämma lite själv där. Vill man att de ska läka men ha det lätt att föra in eller ha det klurigare att för in men att det inte läker något.

Det går att lösa!

Jag använder OB pro comfort och trivs jättebra med dom tampongerna. Därför så väljer jag att använda trosskydd till så jag slipper tvätta trosorna och ha ansvar utifrån de. Nu menar jag inte att jag låter trosorna bli använda igen utan att ha blivit tvättade. Men så fort man fått en mensfläk på ska man blöta trosorna eller vad det nu är för att det inte ska bli överdrivet svårt att få bort.

Så OB pro comfort tamponger med trossydd är min lösning.


MENSEN

Enligt min menscykel så ska jag ha fått min mens idag men hittils har inget hänt så det återstår att se, kommer den imorgon? ;)

Här kommer ett långt inlägg om vad fan mens är!

Grunden: Mens är blod. Blodet kommer ifrån underlivet. Fåglar lägger ägg så dem har ingen mens, men vi människor lägger inte ägg (utanför kroppen) så vi får mens. Under en månad så finns det ett ägg. Detta ägg lever bara i omkring 28 dagar så har ingen kuk komit och befruktat det så blir det mens. Efter set så kommer ett nytt ägg osv. Befruktas ägget så behöver man bara vänta 9 månader för att sedan få en bebis.

Vem: Alla tjejer får mens.

När: Man får mensen i tonåren, alltså vid 11 till 16 tiden. När man käner att kroppen börjar utväcklas dvs. finnar, bröst, kurvor, flytningar så är mensen väldigt nära.

Menscykel: Man får mens en gång per månad. Varje 28 dag är vanligast. Så från och med första mens dagen kan man räckna när man kommer få sin andra mens, nästa månad. Så det inte känns att man måste ha bindor varje dag. Att mensen börjar om igen och igen kallas menscykel.

Skydd: Det finns ett par skydd att välja bland när det kommer till detta.

För att veta mer om bindor tyck här! 

För att veta mer om tamponger tryck här!

För att veta mer om menskoppar tryck här!

Läs igenom alla dessa tre skyddens kunnigheter för att hitta det skyddet som passar dig bäst. Du kanske även vill variera mella skydden.

Mensvärk: Under de första dagarna under din mensvecka så kan du få mensvärk. Det är väldigt vanligt men inte alls kul. Du kan få ont precis under magen, ryggen, hela magen och låren. Under denna tid är det nog bäst att bara sitta under en filt med en varm kudde på magen och kolla på en film. Värktabletter, idrotta, ta en dusch, onanera eller ha sex. Detta är nog de bästa tipsen jag kan ge. Alla får inte mensvärk men många får.  

Oregelbunden: Under de första året med din mens så kan den vara väldigt oregelbunden allatså att den kommer inom 34 dagar en gång, 23 dagar en gång eller inte dyker upp en gång. Kan vara jobbigt det där så se till att alltid ha med dig ett menssydd. Men var inte allt för orolig! Det kommer trots allt väldigt lite första gången.

Min första: Gick du nyss på toa och såg att du fått mens så kan du vara helt lugn! Mest glad faktiskt. Nu vet du ju att allt står som det ska där nere. Ta bara din mamma eller syrras binda eller bara toapapper tills du kan berätta om de nya nyheterna för din mamma!

17 och utan mens: Är du sjutton år men inte fått din mens än så ska du gå och få en tid hon gynekologen eller en läkare. Du är antagligen underviktig/överviktig eller så ger du kroppen något dåligt. Men för vissa mår hälsan bara bra så det kan ha varit något som står fel i underlivet.

Slutet: Mensen slutar vid 50 års ålder.

 

 

Jag kommer inte på mer att skriva men saknar du något så meddela det!


FRÅGA

jag är 14 (fyllde för nån månad sen) och jag har fortfarande inte fått min mens! detta gör mig orolig för jag har ändå större bröst och sånt än mina kompisar som har fått mens. vad ska jag göra?

 

Svar: Som de flesta nog skulle säga: Du är inget annat än normal. Mensen kommer såsmåning om, ta det bara lugnt och njut utav ditt mensfria liv. Jag lovar, så fort du fått din mens vill du bara att den ska sticka iväg. Men det dröjer nog inte länge till innan du får din mens så ha ett mensskydd i väskan ifall att. Kram!


FRÅGA OM MENSKOPP

En tampong kan man känna om den börjar bli full tycker jag. Känns lite läskigt att man inte skulle känna det på samma sett med en menskopp. Som ridtjej kan man också undra hur den skulle bete sig då. Hur märks det att den är full? :) (Jag kombinerar alltid tampong med troskydd. Vissa fall binda. Och sover med binda pga tss risken) kram

 

- Nej, helt rätt. Man kan inte känna om en menskopp är full eller inte. Men du behöver inte ta ut menskoppen då den är full. Ta bara ut den regelbundet, alltså mellan 5-7 timmar så går det bra. Men en menskopp kan det aldrig bli infekterat så var inte rädd om du har den kvar i 10 timmar. Det klarar den av. Tss ska du inte vara rädd om! Det är förns om du haft tampongen i mer än ett dygn som du ska börja bli orolig. Men trvis du med att sova med bindor så går det självklart bra!

 

  


MENSVÄRK

MENSVÄRKEN!

Att man får ont när man har mens är inte alls ovanligt. Särskilt vanligt är mensvärk när man är ung. Framför allt brukar man få ont i magen, men man kan också har ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. En del får diarré, några känner sig yra eller kallsvettiga och andra mår illa.Illustration av en tjej som har mensvärkFör dem som har problemen brukar de komma några dagar innan eller på första mensdagen. För vissa sitter de i under hela mensen men för de flesta går de över efter någon eller några dagar. Hur ont man har varierar från person till person. Vissa har bara en svag smärta medan andra kan ha mycket ont.

VAD BEROR DET PÅ?

Varje månad i samband med att man har ägglossning blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Men de flesta månader sker ingen befruktning och då måste livmodern göra sig av med slemhinnan. Det gör den genom att dra ihop sig och sedan stöta ut slemhinnan. Själva slemhinnan kommer ut som blod – mens. Eftersom livmodern är en muskel så kan man få kramp i den när den drar ihop sig. Det är det som ger mensvärk.

VAD SKA MAN GÖRA ÅT DET?

När man har ont kan det vara skönt att lägga en värmedyna över det område som värker, till exempel på magen eller ryggen. Det kan göra att krampen i livmodern släpper. Krampen kan också försvinna av att man rör på sig. Därför brukar det vara bra att till exempel vara med på idrotten i skolan eller gå och träna när man har mensvärk.

Även orgasm som man kan få genom att onanera eller ha sex med någon annan gör att livmodern slappnar av vilket brukar lindra värken.

Ofta brukar vanliga receptfria värktabletter som man kan köpa på apotek hjälpa. Man kan ta värktabletter så fort man känner att mensvärken är på gång.

Om man har så ont att man inte kan röra på sig utan måste ligga kan man prova olika ställningar för att försöka hitta en där det gör mindre ont. Till exempel kan man testa att dra upp knäna.

Man ska inte behöva ha så ont att man inte kan gå till skolan eller jobbet. Om man har mycket problem kan smärtlindrande som en läkare skriver ut hjälpa. Behöver man preventivmedel kan även p-piller hjälpa mot mensvärk. För att få det utskrivet kan man gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Om man har så ont att man kräks och inte kan svälja en tablett kan man få stolpiller som förs in i analöppningen. De ger snabbare effekt än tabletter.

NÄR SKA MAN SÖKA HJÄLP?

Om man är ung och har mensvärk behöver man oftast inte söka hjälp om man inte själv tycker att det är ett stort problem. Men har man mycket ont eller mår illa är det bra att vända sig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Det går alltid att göra någonting åt problemet. Till exempel kan man få värktabletter eller p-piller utskrivna. För att få det behöver man inte göra en gynundersökning.

Går man i skolan kan skolsköterskan också hjälpa till.

Om man haft mens i flera år och plötsligt får mensvärk utan att ha haft det tidigare är det bra att gå och undersöka sig eftersom det då kan bero på något annat.

PS. Har ni hört tallas om Ipren, det brukar hjälpa mot mensvärken så prova en sån om det behövs.


FRÅGA

När man slutat ta skjuta upp mensen pillerna, hur lång tid tar det sedan att få sin mens?

- Från 1 till 7 dagar brukar det ligga imellan.


VARFÖR OB?

Varför använder jag ob tamponger?

- Det slog mig rakt i huvudet. Varför använder jag ob tampongerna framför alla andra tampongmärken? Det är ju inte så att jag provat alla märken men varför valde jag just ob? Det är hur många som helst som använder ob men varför? Är det ett bra märke, det finns ju massor med andra märken, varför inte använda dom?!

Jo, eftersom att ob är normalast. Varför sticka ut ur mängden och använda det billiga märket när man kan vara normal och betala ett summa mer för sina tamponger. Det har jag märkt. Det är så här ''typiskt svenskt''. Man vill inte vara nån onormal som gör något helt annat än andra. Men ingen får ju reda på att man använder något annat märke men man har redan lykats fastna för ob tampongerna. Själv tycker jag att ob tampongerna är bra, lätta att föra in, inte så dyra, man får med lätt förstående instruktioner och dom har en hemsida med information.

Fast jag kan fortfarande inte förstå varför man väljer ob tampongerna att prova för första gången.

En bra nybörjar tampong, kort och smal.

Mini

 En bra nybörjar tampong, lång och smal.

Light Flow 

   En tampong till vardag, lång och tjock.

Normal

  En tampong vid mycket blödning, lång och tjockare.

Super

En tampong vid väldigt mycket blödning, lång och tjockast.

Super Plus


TAMPONG PROBLEM

Något som verkligen stör mig är om man sitter på toa och ska byta tampong. På tampongerna Light flow och Mini så är tråden typ ingräven i tampongen så det är helt omöjligt att få ut tråden utan att paja tampongens botten!

Ni fattar vad jag menar va?

Men det är just dom små tampongerna som har tråden gömd i sig så man får sitta och använda sina längsta naglar för att lykas få ut tråden.

Stör mig sjukt mycket på det! Men dom större tampongerna är det inga problem alls med, tråden är utanför då så det är bra.

Men tråden är ju inte konstig på alla små tamponger men ganska många iallafall.

Stör inte ni er också på det?

Vi hörs!


HAR DU TESTAT MENSKOPPEN?

  

Jag har, och jag älskar den!


BILDER

            


KILLAR OCH MENS

Tjej ~18 sitter med handen på magen och ser illamående ut, kille ~18 tittar bekymrat på henne.
Kille: Vad är det med dig?
Tjej: Förlåt, jag har bara så galet ont i magen.
Kille: Vadå då?
Tjej (viskar): Mensvärk…
Kille (hånler): Men det gnällde du ju över igår också, har du mens ofta eller?
Tjej: En vecka som alla andra?
Kille: En HEL jävla vecka om året?!

RSS 2.0