välj rätt

Välj rätt mensskydd - guide

Välj ett mensskydd som är säkert och sitter skönt.

Våra tips:

  • Byt ofta. Även om många mensskydd i dag kan hålla väldigt mycket vätska är det viktig att byta mensskydd ofta, eftersom det börjar växa bakterier i mensvätskan så fort den kommer ut ur kroppen. När du har mens blir också slidans naturliga skydd mot bakterier sämre.
  • Spara pengar. Det brukar löna sig att köpa bindor i storpack, utan individuella förpackningar. Om du köper Apolivas Ultrabinda eller Trosskydd i storpack får du ett plastetui, som du kan stoppa bindan i när du har den i väskan.
  • Aldrig spola ner i toaletten. Varken bindor eller tamponger ska spolas ner i toaletten. Rulla i stället in dem i lite toalettpapper och lägg i soppåsen.

Bindor

Bindans fördel är att den inte påverkar de känsliga slemhinnor du har i underlivet.

I dag finns det ultratunna bindor som inte mäter mer än ca två millimeter, men absorberar lika mycket mensvätska som en tjock. Många tycker dock att det är tryggare med lite tjockare och längre bindor när de har mycket mens, särskilt på natten.

De flesta bindor fäster man med vingar under troskanten. Andra bindor sitter på plats i trosan genom ett tunt klisterskikt.

Tamponger

Tampongen tar hand om mensen inne i slidan och är praktisk när du har mycket mens. Den syns inte, känns inte och är säker mot lukt. Du kan sporta som vanligt och till och med bada. Kom ihåg att byta tampong omedelbart när du går upp ur badet.

En tampong bör inte sitta inne mer än 4 timmar i sträck. Därför är det bättre att ha binda på natten. Om du bara har lite mens eller om tampongen nästan är torr när du tar ut den, bör du byta till binda eller trosskydd. Annars kan tampongen suga upp den vätska som normalt bör finnas i slidan och då ökar risken för att slemhinnan skadas. Det här är också anledningen till att du aldrig ska använda tampong för att minska flytningar.

Du kan använda en tampong, även om du inte haft samlag. Första gången du prövar, är det bra om du har mens, eftersom det annars går trögt. Om du inte lyckas, försök igen nästa gång du har mens.

Trosskydd

Ett trosskydd är en liten tunn binda som skyddar dig mot fläckar i trosan. Den är praktisk när du bara blöder lite (till exempel i början och slutet av perioden) eller som en extra trygghet när du har tampong.

En del använder trosskydd om de får flytningar, men det är inte bra att göra under lång tid.


binda
 

   




vad ska man välja?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0