fråga gynekologen

Foto av gynekologen Lene ChidekelNamn: Lene Chidekel
Yrke: Gynekolog
Arbetsplats: Ungdomsmottagningarna Centrum och Väster, Göteborg

Vad innebär ditt jobb?

– En gynekolog är en läkare som är specialiserad på kvinnans underliv, graviditeter och förlossningar. Till mig kommer unga kvinnor som har besvär som har med underlivet att göra. Ibland händer det att barnmorskan vill att jag ska träffa någon och då kommer tjejen till mig den vägen. Barnmorskan och gynekologen samarbetar ofta på ungdomsmottagningen.
– Om man ska få preventivmedel på recept får man träffa mig om man till exempel äter någon medicin eller själv har någon sjukdom eller om någon i familjen har det. Annars brukar barnmorskan skriva ut preventivmedel.
– Ibland gör jag en gynekologisk undersökning, det innebär att man tittar och känner försiktigt på både utsidan och insidan av underlivet. Men att gå till en gynekolog innebär inte alltid att man gör en undersökning. Om man har mensbesvär behöver man till exempel sällan göra det om man inte själv vill, utan det räcker oftast med att man pratar.

Vad kan man få hjälp med av dig?

– Man kan få hjälp med alla besvär som har med mens att göra som tex sen första mens, utebliven mens, mensvärk, oregelbunden mens och så vidare. Jag kan svara på frågor kring kroppen, bröst, puberteten och utvecklingen. Man kan också komma till mig med frågor om könssjukdomar eller om man är gravid och vill ta reda på hur långt kommen graviditeten är.
– Jag hjälper också till om man har utslag, klåda, sveda eller om det gör ont på något annat sätt i underlivet. Eller om det gör ont när man har sex.

Kan man gå till en gynekolog om man är kille?

– Om man är kille är det bättre att gå till någon som är specialiserad på den manliga kroppen och underlivet. Till exempel till en killmottagning som finns i anslutning till de flesta ungdomsmottagningar. Däremot träffar jag en hel del par som kommer hit för att de har gemensamma frågor.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Allt är enormt roligt! Jag har jobbat som gynekolog på ungdomsmottagning i drygt 20 år och jag blir inte trött på det. Det som är så bra är att vi jobbar i team. Oavsett vad man kommer med för problem till ungdomsmottagningen kan vi hjälpa till och ibland behöver man jobba tillsammans och träffa både gynekolog och psykolog till exempel.
– Det är också väldigt härligt att få göra personer lugna. Många kommer hit och är oroliga men när de går här ifrån har de blivit lugnade.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0