snabba frågor

Måste man berätta för föräldrar eller någon annan vuxen att man fått mens?

– Nej, ingen kan tvinga en att berätta att man fått mens om man inte vill. Men de flesta berättar för sin mamma, pappa eller kanske en storasyster om första mensen. Man kan också prata med någon annan vuxen som man har förtroende för som till exempel skolsköterskan eller en lärare. Eller så pratar man med en kompis. Ofta känns det skönt att få dela det med någon och kanske få råd och tips.

Kan man ha slidsamlag när man har mens?

– Ja. Det är inte farligt att ha slidsamlag när man har mens men det är bra att använda kondom även då eftersom man under mens är lite mer infektionskänslig.

Kan man vara med på idrotten i skolan eller träna när man har mens?

– Ja, det är bara bra att vara i rörelse när man har mens. Särskilt om man har mensvärk eftersom krampen i livmodern brukar släppa då. Det gör att värken kan minska eller försvinna. Ofta blöder man lite mer när man rör på sig men det är bara som det ska vara.

Varför har man olika färg på blodet i början och i slutet av mensen?

– När mensen börjar kan den visa sig som lite brunt i trosan. När den sen kommit igång blir blodet ljusare eftersom det är färskt. Man blöder inte lika mycket varje dag. På slutet av mensdagarna kan blodet vara mörkare eftersom det rinner långsammare och hinner mörkna på vägen ut ur slidan.

Kan man bli gravid när man har mens?

– Mitt under mensen är det svårt att bli gravid eftersom det inte finns något ägg och man blöder ut livmoderslemhinnan. Risken att bli gravid under mensen är alltså mindre. Men eftersom det kan vara svårt att veta när man har ägglossning, särskilt om man har oregelbunden mens, och spermier kan överleva flera dagar i livmodern eller äggledaren så är så kallade säkra perioder inget bra skydd mot graviditet.

Varför blöder en del mellan en mens och en annan?

– Man ska inte blöda mellan mens. Småblödningar mellan mens, så kallade mellanblödningar eller "olaga blödningar", brukar inte vara farliga när man är ung men om man får det ska man alltid ta kontakt med en läkare eller barnmorska, till exempel på en ungdomsmottagning. Det kan bero på att kroppen är "i otakt" med hormonerna. Ibland kan mellanblödningar vara ett tecken på att man har en infektion.

Använder man mini-piller eller något annat preventivmedel som bara innehåller hormonet gestagen är det vanligt man får småblödningar då och då. Det är inte farligt men tycker man att det är jobbigt eller om det inte går över kan man prova ett annat preventivmedel.

Vad gör man om man inte får ut en tampong?

– Om tampongsnöret åker upp i slidan kan det vara svårt att få ut tampongen. Då kan man sätta sig på huk och föra in fingrarna tills man känner tampongen och ta tag i den eller i snöret. Om det inte går kan man vända sig till en ungdomsmottagning. Där kan till exempel en barnmorska lätt få ut tampongen när man ligger i gynstolen. De flesta barnmorskor har hjälpt till med det någon gång. Det är viktigt att inte låta tampongen sitta kvar i slidan eftersom man då kan få en infektion.

Vad är p-piller-mens?

- P-pillermens är inte någon riktig mens eftersom slemhinnan i livmodern inte byggs upp och blir lika tjock när man äter p-piller som under en vanlig menscykel. Därför är p-pillermens, eller bortfallsblödningen, som den också kallas mindre än en vanlig mens. Om man inte får någon mens när man äter p-piller är det bra att göra ett graviditetstest för att vara säker på att man inte är gravid.

Kan man använda tampong även om man inte haft slidsamlag?

– Ja det kan man göra. Tamponger påverkar inte öppningen till slidans inre del, den som ibland brukar kallas för "mödomshinnan". ”Mödomshinnan” är ingen hinna som täcker slidan utan ser ut som en veckad kant runt öppningen.
– Första gången man sätter i en tampong är det bra att göra det när man blöder mycket. Då glider den in lättare och man förstår hur det går till. I början kan man använda en liten sort eftersom de brukar vara lättare att få in.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0