MENS - SÅ FUNKAR DET.

har suttit och kollat in hemsidor om mens så tänkte lägga upp en sammanfattning om mens.


Kanske kom första mensen som en chock och du trodde att du hade blivit sjuk. Eller också kanske du blev jätteglad och tänkte att äntligen har jag också blivit stor! Mensen följer oss genom livet och även om vi vet att den är ett tecken på att våra kroppar funkar som de ska, ställer den till med en del trassel. Här svarar Glöd på de vanligaste frågorna om mens.


Vad är mens?

Varje månad släpper äggstockarna iväg ett litet ägg genom äggledaren. Livmodern förbereder sig på att ta emot ett befruktat sådant ägg. Därför ska det vara gosigt där inne och slemhinnan växer till sig och väntar. Men när det inte kommer ett befruktat ägg – som det ju för det mesta inte gör – så stöts hinnan ut och det blöder några dagar. Så här håller det på varje månad under många år. Utom när du blir gravid. Då upphör mensen. Och sen kommer den tillbaka igen.

När kommer första mensen?

De flesta får sin första mens i 12–13-årsåldern, men det händer att mensen kommer redan vid 9 eller först vid 17 år. Det är vanligt att man får sin första mens vid ungefär samma ålder som mamma fick den. Om du inte fått din mens vid 17 bör du besöka en ungdomsmottagning.

Hur mycket blöder man?

En del har mens i tre dagar, andra i över en vecka. Några blöder lite, andra mycket. Sammanlagt brukar det rinna ut max en halv deciliter blod under en mens. Blodet är utblandat med slemhinna och annan vätska och det kan verka mer än det är.

Vadå menscykel?

Med ordet menscykel menas perioden från en mens till nästa. Ett mensvarv, kan man säga. Menscykeln räknas från mensens första dag till första dagen på nästa mensblödning. Hur lång den tiden är varierar från tjej till tjej men oftast rör det sig om 25–30 dagar. De första åren är det vanligt att mensen hoppar och det kan gå allt från två veckor till ett par månader mellan menserna.

Ägglossning

Egentligen är det ägglossningen – inte blödningen – som är själva grejen i menscykeln. Ägglossningen sker cirka 14 dagar före mens. Vissa tjejer märker att flytningen känns liksom glansigare än annars. Det är under ägglossningen som risken – eller chansen – är allra störst att man blir med barn om man har oskyddat sex.

Vad betyder PMS?

Det är en förkortning av engelskans premenstrual syndrom (som i M J Bliges låt PMS). De kommer av att de hormoner som sköter menscykeln nu växlar om till att stöta bort slemhinnan. Väldigt många tjejer känner sig lite låga några dagar före mens. Man kan få ömma bröst och ont i huvudet eller känna sig allmänt irriterad eller ledsen. Det betyder inte att all irritation beror på mensen. Man kanske har anledning att vara arg! Vissa tjejer blir i stället ovanligt kreativa och aktiva dagarna före mens.

Mensvärk

En del tjejer har jobbiga magsmärtor eller känner sig trötta och mosiga under mensens första dagar. Man kan bli bubblig och lös i magen. Efter ett par dagar släpper besvären av sig själv och man kan känna sig extra pigg och glad i stället. Om man har mycket ont finns speciella preparat som hjälper. Många gillar att ha en värmekudde mot magen. P-piller kan också minska besvären. På ungdomsmottagningen kan man få hjälp med det.

Färgen

Blodet har olika färg i början och slutet av mensen. Första dagarna brukar det vara klarrött. Det kan vara rinnigt eller komma ut i mörkröda klumpar. Mot slutet blir det brunaktigt. Det beror på att det sipprar ut långsammare då och hinner mörkna på vägen ut.

Lukten

Mensvätskan luktar på ett lite annat sätt än den vanliga lukten från slidan. Blodet innehåller järn som kan göra att det luktar metalliskt eller lite sött. Det är ingen stor skillnad mot andra dagar och du behöver inte tvätta dig hela tiden eller så.

Kan man hoppa över en mens?

Om du till exempel ska ställa upp i VM i simning går det att skjuta upp mensen. Fråga på ungdomsmottagningen hur det går till.

Kan man ha sex när man har mens?

Ja, det går bra. Om du själv har lust. Själva samlaget kan kännas lite annorlunda än vanligt eftersom fukten i slidan blandas med blod. Smekningar går utmärkt och en del tjejer tycker att det är extra skönt vid mens.

Kan man träna när man har mens?

Det finns inget dåligt eller farligt med att träna när man har mens. Tvärtom kan det hjälpa att röra på sig när man har mensont. Men om man har mycket ont eller blöder väldigt mycket kan det kännas bäst att ta det lugnt med träningen under mensens första dagar.

Bada då?

Ja då. Om inte vattnet är jätteskitigt eller nollgradigt. Tampong är praktiskt om du ska bada. Men ha inte tampongen så länge efter badet. Bättre att byta!

Kan man bli med barn när man har mens

Ja, det kan man. Precis före mens och de första dagarna av mensen är risken mindre, men eftersom ägglossningen kan komma oregelbundet – särskilt när man är ung – så kan man bli med barn även under perioder då man trodde att man var säker. Massor av folk som vandrar runt här på jorden har kommit till när deras föräldrar inte trodde att de skulle bli med barn.

Kan man bli med barn innan man fått första mensen?

Ja, det kan man. Man kanske precis ska få sin första mens och har ägglossning.

Vad ska jag som kille gör när min tjej är PMS-ig eller har mensont?

Det bästa är att fråga henne själv. Kanske vill hon bli ompysslad med te och godis, kanske vill hon helst vara ifred. Ett tips är i alla fall säkert: pika henne inte för hur hon mår under mensen.

BINDA ELLER TAMPONG?

Binda är bättre på det sättet att du inte riskerar att irritera de känsliga slemhinnorna i slidan.

Tampongen kan å andra sidan kännas väldigt bekväm. Man bör ha en tampong max fyra timmar i sträck för att inte riskera en infektion. Så på natten är binda bättre. Om du bara har lite mens eller om tampongen nästan är torr när du tar ut den, är det också bäst att ha binda.

Trosskydd?

Ett trosskydd är en liten tunn binda som skyddar mot fläckar i trosan. Den är praktisk när du bara blöder lite eller som en extra trygghet om du har tampong.

Hur ofta ska man byta binda?

Det beror förstås på hur mycket du blöder men det är nog smart att byta när fläcken börjar närma sig kanterna. Även om bindan inte är jätteblodig är det bra att byta 3–4 gånger om dagen.

När kan man börja med tampong?

Du kan använda en tampong även om du aldrig har haft samlag. Första gången du prövar är det bra om du har mens, eftersom det annars går trögt. Känn med fingret först så du får koll på hur du ska föra in tampongen. Det kan behövas ett par försök. Tänk på att inte försöka föra in en tampong om slidan är torr. Det är viktigt att tampongen kommer så långt in i slidan att den inte känns. Och snöret ska vara nertill!

Tänk om mensen bara kommer helt plötsligt!

Ja, det kan man ju aldrig veta. Man kan ha några bindor eller trosskydd i väskan för säkerhets skull. Men det brukar inte komma så mycket blod i början av mensen.

”Man kan verkligen bli sjukt glad om man har nojat för att vara med barn, och så kommer mensen äntligen.” Tjej, 19

” Ni tjejer ska inte klaga. Mens och pms går ju över på ett par dagar. Vi killar kan ju gå och vara sura i flera veckor.” Kille, 19

” Jag brukar ofta be min kille köpa bindor. Det är inte ett dugg pinsamt.” Tjej, 16

” När jag fick min första mens fick jag presenter av min mamma och vi gick ut och åt bakelser. Jag blev lite förvånad, men det var mest roligt.” Tjej, 17


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0